Fotograf: Scanpix / Claudio Bresciani

Samtliga svenska banker får underkänt i Amnestys granskning

De svenska bankerna har alla investerat i bolag som tydligt kan kopplas till brott mot de mänskliga rättigheterna.

När Amnesty och Sveriges Konsumenter granskar Sveriges största banker och hur väl de lever upp till FN:s, OECD:s och sina egna vägledande principer är det ingen som får godkänt. Samtliga banker investerar nämligen i företag med kopplingar till människorättskränkningar, rapporterar TT.

LÄS ÄVEN: Världens mest etiska bolag

Man har granskat både de fyra storbankerna och Danske Bank, Skandia och Länsförsäkringar. Allihop har investerat i bolag som har tydliga band till brott mot mänskliga rättigheter. Exempelvis har man investerat i kemikaliejätten Dow, oljebolaget Shell och gruvbolagen Goldcorp och Vedanta.

Enligt granskningen har bankerna inte alls gjort nog för att undvika att stödja dessa företag. "Det är viktiga brister när man tänker på att bankerna möjliggör företagens verksamhet. Deras roll som ägare är unik och jag tror att de har möjlighet att kunna sätta press", säger Kathleen McCaughey, handläggare på svenska Amnesty, till TT.

Bankerna menar själva att det finns en dialog med bolagen, men Amnesty dömer ut arbetet och menar att man gjort för lite. Därför uppmanar Amnesty nu alla att sätta press på sin bank. Det är dags att de slutar stödja, och tjäna pengar på, bolag som är så nära kopplade till brott mot de mänskliga rättigheterna, menar organisationen.

LÄS ÄVEN: "Dina kläder dödar oss"

Relaterade artiklar


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.