Disney har skrivit kontrakt med Samer Al Moubayed och hans sociala robot Furhat.

Hans robot säljer sig själv

Det började med ett fredagshack på KTH och slutade med ett femtiosidigt kontrakt med Disney. Samer Al Moubayeds sociala robot sålde sig själv när den visades upp.

Furhat födde under ett fredagshack på institutionen för tal, musik och hörsel på KTH. "Varje fredag efter fikat släppte vi våra vanliga forskningsområden och lekte med labbets högteknologiska leksaker. Det var under ett sådant hack idén kom upp", berättar Samer Al Moubayed, doktor i talteknologi och kommunikation och grundare till Furhat Robotics tillsammans med Gabriel Skantze, båda forskare vid KTH. 

Furhat är ett robothuvud iklätt en pälsmössa. Ett robothuvud som kan interagera med människor - en social robot. "Det är tidiga dagar för personliga robotar, men vi tror att social intelligens kan revolutionera världen." Att han själv inte kommer från robotiken tror han är en fördel för att förstå att kommunikationen mellan maskin och människa inte bara handlar om funktion. 

Han är syrier och kom till Sverige 2007 för att göra sina doktorandstudier på KTH. "Bringing the avatar to life" är titeln på den avhandling han doktorerade med för två år sedan. För Samer Al Moubayed har tillämpad teknologi eller "quick prototyping" alltid stått i fokus. 

Furhat

Bolag: Furhat Robotics 
Verksamhet: Sociala robotar 
Startår: 2014 
Samarbetspartner: Disney

LÄS ÄVEN: Ny robot är "perfekt festdeltagare och vän"

"Jag tror att det finns i generna hos vissa att vilja se forskningens inverkan på den riktiga världen. Men det är svårt att ta klivet ut från den trygga akademiska världen där finansieringsvägarna är tydliga till en betydligt mer riskfylld värld som entreprenör. De flesta vill kombinera. Men personligen tror jag att man behöver fokusera och satsa allt på ett kort."

Idén att ta Furhat från ett forskningsexperiment till en produkt kom från det enorma intresset robothuvudet väckte när det visades upp. "Det fick oss att inse att världen kanske är mogen för att interagera med robotar i det dagliga livet."

Sedan kom Disney. Filmjätten ville ha en robot och skrev ett femtio sidor långt kontrakt. Ett kontrakt som kunde ha slutat med att Furhat Robotics övergått i Disneys ägo till kostnaden av en robot. Men Sven Hammar, vd på IT-företaget Apica, som kommit in som företagets mentor genom programmet Mentor4research, såg till att de fick all legal och affärsmässig rådgivning de behövde. 

Innan dess, när teamet fortfarande fokuserade på forskningen vid KTH, hade de fått hjälp av KTH Innovation. De bidrog med kontakter på Vinnova som i sin tur gav bolaget ett välbehövligt finansiellt stöd. "Vår coach på KTH Innovation, Tom Magnegård, var stentuff i början, men i dag är han ett av bolagets största fan."

Finansieringen från Vinnova och lärarundantaget var viktiga faktorer för starten av Furhat Robotics. Samer Al Moubayeds doktorandkollega Preben Wik kunde lockas tillbaka efter en period som anställd på Artificial Solution och Furhat Robotics kunde fortsätta att utvecklas. 

Samer Al Moubayed har nyss kommit tillbaka till Sverige efter ett år hos Disney i USA när vi träffas. Ett år som ingick i kontraktet med filmjätten. "Jag jobbade med hur Furhat interagerar med barn. Tanken var att Furhat skulle jobba på nöjesparker som Disneyland. Jag lärde mig jättemycket."

Han drömmer om att kunna förverkliga alla idéer om vad det pälsklädda robothuvudet ska kunna användas till och kunna svara upp mot alla förfrågningar som trillar in, framför allt från andra forskare. Men för det krävs mer finansiering, en process som pågår för fullt. "I dag betraktas det som något positivt att man varit ute i industrin eller startat eget. Så har det kanske inte alltid varit." 

LÄS ÄVEN: Så får du robotarna att jobba för dig - istället för mot dig

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST