Mark Rothkos verk, Untitled (Yellow and Blue), såldes för 46,5 miljoner dollar på en auktion i maj. Fotograf: Tim Ireland/TT

Konst för 28 miljarder på världens största konstmässa

Världens största konstmässa öppnar idag. På plats finns konst för ett värde av 3 miljarder euro. Fler privatjet än i fjol och lågräntemiljön pekar på köpfest.

När världens största mässa för modern konst, Art Basel, på tisdagen slår upp portarna för särskilt inbjudna gäster finns konst för cirka 3 miljarder euro på plats. Den skattningen gör försäkringsbolaget Axa Art och innebär att det samlade värdet av de verk som ställs ut är i stort sett lika högt som i fjol, skriver Bloomberg Business.

Mässan i Basel äger rum för 46:e året och i år deltar 284 gallerier från 333 olika länder, som tillsammans visar verk av cirka 4.000 konstnärer. Besökarantalet väntas bli högre än förra året - Warren Buffetts privatjetbolag Netjets, som är en av sponsorerna, uppger att det bokat cirka 110 privata flygningar till och från mässan vilket innebär en 10-procentig ökning.

Även om försäljningspriserna på mässan inte brukar bli lika höga som vid de stora auktionerna i Sotheby's och Christie's regi finns det gott om dyra konstverk. Och många rika köpare.

"Räntorna är så låga och folk har så mycket pengar att de inte vet vad de ska göra av dem", sade Robert Landau, ägare av galleriet Landau Fine Art.

Robert Landau berättar för Bloomberg News att en av hans kunder är en 37-årig man som har dragit sig tillbaka efter att ha tjänat ihop en förmögenhet.

"Nu seglar han jorden runt och köper konst att inreda båten med", säger han.

Mässan öppnar för allmänheten på torsdag.


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

För dig som prenumerant