Fotograf: Starbucks

Stressad på jobbet? Drick kaffe!

Kaffe kan skydda dig från fler farliga effekter som din stress medför. Därför ska du verkligen inte sluta konsumera drycken om du stressar.

Den vanliga uppfattningen är ofta att kaffedrickande kan vara en bidragande faktor till stress och ohälsa. Däför tror många att höga stressnivåer innebär att de skulle tjäna på att sluta hälla i sig drycken, men så är faktiskt inte alltid fallet. En ny studie publicerad i vetenskapstidskriften PNAS visar istället att koffein faktiskt kan motverka många av de effekter som långvarig stress medför, skriver SVT.

LÄS ÄVEN: Stressad på jobbet? 5 tips för att undvika utbrändhet

Stressen kan nämligen leda till både minnesstörningar, depression och högre självmordsbenägenheten - och just dessa allvarliga effekter kan motverkas eller mildras av att konsumera koffein. Så det är alltså inte stressen i sig som minskas av kaffet, utan istället hjälper kaffet dig att skydda dig från de farliga effekterna din stress medför.

"Vi vet att A2A-receptorerna i hjärnan, som koffeinet påverkar, spelar en väldigt viktig roll för att kontrollera viktiga banor i hjärnan, för motorik, vakenhet och vårt känsloliv", säger Bertil Fredholm, professor i farmakologi vid Karolinska institutet, till SVT.

Den nya studien har utförts av en grupp portugisiska forskare som låtit möss konsumera koffein och utsättas för stress.

LÄS ÄVEN: Snabbmatsjätten vill att du dricker upp kaffet - och äter upp koppen

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST