1 av 4
Bildspel: Spotify Rewind parar ihop dig med musik från förr som du borde tycka om.

Spotifys nya tjänst kan i längden bli en rak höger mot Apple Music

Det är på tiden att någon kopierar beroendeframkallande Pandora mer - och det är precis det Spotify nu gör. Nu finns nya Spotify Rewind, som berättar för dig vad du skulle lyssnat på om du fötts i en annan era.

Spotify har, lite i smyg, släppt en ny funktion vid namn Rewind. Det hela började med att en Spotifyanställd länkade till tjänsten på Facebook och skrev: "Har du någonsin undrat vilken artist du skulle lyssnat på om du hade fötts i en annan tid? Spotify kan hjälpa dig att spola tillbaka tiden, testa!" Och det är precis det tjänsten handlar om – gammal musik som är ny för dig. 

Tjänsten fungerar redan och efter att du loggat in med ditt Spotify-konto hjälper den dig att hitta gammal musik som du borde gilla baserat på vad du lyssnar på i dag. Klicka här för att testa själv.

Det hela börjar med att du får välja tre artister och sen kommer dina årtiondespecifika spellistor byggas utifrån dessa val. De artister du får välja mellan verkar vara artister du lyssnat en del på tidigare som antingen har varit verksamma under något av årtiondena du spolar tillbaka till eller som har ett äldre sound. Exempelvis dök nästan ingen av mina mest spelade artister upp, men de är också verksamma inom hip hop och låter mindre som ett 70-talsrockband än de förslag jag kunde välja mellan.

LÄS ÄVEN: Microsoft kör ctrl+c på Spotify - släpper ny musikapp med bekant design

Efter valen tas du igenom dina nya spellistor och det hela är faktiskt både snyggt, spännande och roligt. Rekommendationerna föll mig i smaken i 7 fall av 10 och flera nya låtar lades till på mina redan befintliga spellistor. Än så länge verkar man bara testa tjänsten, så förhoppningsvis blir rekommendationerna ännu mer pricksäkra i framtiden. 

Det är precis denna typ av nya funktioner Spotify behöver. Under de senaste dagarna har bolaget pumpat ut nyheter och det känns som att man redan nu vill bevisa att Apple Music inte är en så kallad "Spotifydödare". Att då smyglansera en tjänst som hjälper dig hitta ny musik är helt rätt kort att dra fram ur rockärmen.

Det finns delar av tjänsten som fortfarande inte fungerar och självklart skulle man vilja ha fler tips, men redan nu finns en potential. Att få hjälp att hitta ny musik är något, av reaktionerna på tjänsten att döma, många efterfrågar och kan man ge folk musik de inte hört förut som de faktiskt tycker om kan man definitivt knyta till sig många lojala kunder. Hela Pandoras affärsmodell byggde på detta och den tjänsten var länge min, och många andras, enda källa till ny musik.

För dig som inte känner till Pandora så fungerar tjänsten som en radiostation och beroende på vilken musik du gillar eller ogillar ger den dig nya rekommendationer. Pandora var en viktig del av livet under början av 00-talet för mig och mina vänner och när tjänsten inte längre tilläts spela musik i Sverige minns jag att vi letade upp tjänster som gav oss amerikanska IP-adresser, allt för att fortsätta få tips om ny musik. 

Nu har Pandora blivit frånsprungen av nyare bolag, som exempelvis Spotify, men många lojala användare stannar kvar för att få sin dagliga dos av bra musiktips. 

Spotify Rewind kan bli nya Pandora. Jag tror alla musikälskare kan komma överens att det finns få saker som slår att hitta en ny artist du aldrig har hört talas om och som verkligen passar perfekt i ditt liv just nu. (Förhoppningsvis kommer Spotify använda tekniken bakom Rewind även för att ge dig tips på nykomlingar, artister som inte slagit än och förtjänar lite uppmärksamhet.)

Slaget mellan Spotify och Apple verkar hittills stå stilla, men kanske är det tjänsten som kan ge dig bäst tips om nya låtar till spellistan som får det riktiga övertaget – så blir det i alla fall för mig. 

LÄS ÄVEN: Allt du behöver veta om NYA Spotify & Allt du behöver veta om Apples nya musiktjänst

Relaterade artiklar


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

För dig som prenumerant