Fotograf: Stocksnap

Glöm anställningar - kontraktsjobben är framtiden

Kontraktsjobb håller på att bli det nya normala. 2020 kommer 40 procent av amerikanerna vara kontraktsarbetare. Fyra trender driver på utvecklingen.

Kontraktsjobb håller på att bli det nya normala. Redan 2020 kommer 40 procent av den amerikanska arbetsstyrkan att bestå av kontraktsarbetare. Det är framförallt fyra trender som bidrar till den här utvecklingen.

Snabbväxande taxibolaget Uber har redan 160 000 kontraktsarbetare, men endast 2 000 anställda, enligt Techcrunch. Företag som Handy, Eaze och Luxe har också skapat en hel del uppmärksamhet inom det som kallas "1099 Economy" eller som den också brukar kallas on demand-ekonomin. 

Även i Sverige driver fler och fler egen firma och flera startups kopplar samman frilansare med kundernas efterfrågan.
LÄS ÄVEN VA:S SVENSKA TRENDSPANING: Du är kung i den nya konsultekonomin

Det är dock inte bara on demand-bolag som Uber som har stora andelar kontraktsarbetare, utan exempelvis Microsoft har redan stora inslag av kontraktsjobbar, medan småbolag har fördubblat antalet sedan 2003.

Mjukvarubolaget Inuit menar att den här trenden kommer att accelerera och att 60 miljoner amerikaner är kontraktsjobbare redan 2020.

Det är framförallt fyra sammanstrålande trender som bidrar till den här utvecklingen, enligt Techcrunch.

1. Plattformar fixar uppdragen
Historiskt har kontraktsarbetare fått kämpa med att skapa sitt eget kundflöde, men nu tar plattformar som Homejoy (städ), Handy (hantverk) och Upwork (kunskapsjobb) över jobbet med att marknadsföra företaget, identifiera uppdrag, fakturera och även drifta en mindre verksamhet med allt vad det innebär.
Det spelar heller ingen roll var man sitter, utan man kan lika gärna jobba med hemmet som bas som från ett semesterparadis.

2. Ändrade prefenser
Dagens arbetsstyrka värderar flexibilitet och självstyre - en 55-åring spenderar 10 år på ett jobb, medan en genomsnittlig 25-åring snittar 3 år, enligt Bureau of Labor Statistics.
Google och Facebook erbjuder redan roterande utvecklingsprogram för att locka yngre människor, medan LinkedIn:s medgrundare, Reid Hoffman, förespråkar att anställda ska ägna 2 år åt att göra något viktigt innan man går vidare för "nästa stora sak".
Många kontraktsjobbare arbetar för flera bolag under en och samma vecka, vissa för så många som tio uppdragsgivare. Baksidan är självklart mindre säkerhet, men alltfler anser att fördelarna överväger nackdelarna, enligt Techcrunch.

3. Nya regler
Blivande amerikanska entreprenörer väntar gärna med att lämna sitt företag då man är livrädd för att jobba utan hälsoförsäkring, men The Affordable Care Act (ACA) håller på att förändra detta.
Här kan man ansöka via statens marknadsplats och behöver inte vara beroende av en arbetsgivare för att ta del av olika hälsoförsäkringar.

4. Nya organisationer
Kontraktsjobbare har inte samma lagliga skydd som anställda, men nu dyker det upp organisationer som hjälper kontraktsjobbarna att få ökad säkerhet. Freelancer´s Union är ett exempel, medan Peers.org kan hjälpa kontraktsjobbare att få reda på vad som är en rimlig ersättning. Teleport hjälper kontraktsjobbare som inte knutna till en viss plats i världen. Sedan finns naturligtvis böcker som erbjuder finans- och skatteverktyg.
Techcrunch menar att frågan man måste ställa sig när man kan få försäkringar, stöd och finansiell hjälp utan en traditionell anställning är: "varför ska man vara anställd."

Relaterade artiklar


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium