Fotograf: Eric Risberg/TT

Facebook krossar Europas tech-hopp - större än samtliga tillsammans

Europas tech-under är imponerande, men bleknar om det jämförs med USA:s. Bara Facebook är större än samtliga av Europas hetaste startupbolag - tillsammans.

Investmentbanken GP Bullhound har i en färsk rapport tittat på europeiska "unicorns" eller enhörningar, alltså startupbolag som värderas till över 1 miljard dollar. Under 2014 och fram till april 2015 har 13 europeiska techbolag utvecklats till enhörningar, både på börsen och utanför. Till dessa hör bland annat Rocket Internet och TransferWise. Sveriges sex enhörningar är Avito, Skype, King, Klarna, Mojang och Spotify. Totalt har Europa nu 40 "unicorns". 

Sajten Quartz har jämfört siffrorna med USA.

Under samma period föddes 22 "unicorns" i USA. De här dessutom högre värderade än USA:s tech-hopp. Den amerikanska hotelltjänsten Airbnb, exempelvis, är värderad till 20 miljarder dollar. Det är mer än Tysklands alla enhörningar. Taxitjänsten Uber värderas till lika mycket som Storbritanniens 17 enhörningar.

LÄS ÄVEN: 71 heta svenska startups som kan bli nästa stora succébolag

Mest anmärkningsvärt kanske att Facebook med sitt börsvärde på 275 miljarder dollar är värt mer än dubbelt så mycket alla europeiska enhörningar tillsammans, skriver Quartz. De klockar nämligen in på 120 miljarder dollar. 

För att ytterligare sätta siffrorna i perspektiv kan man jämföra med Apple, som inte räknas som en enhörning, eftersom det är för gammalt. Teknikjätten slukar i sin tur Facebook. Bolagets marknadsvärde är över 700 miljarder dollar.

För svensk del ser det ljusare ut. Två av de tre högst värderade europeiska enhörningarna har nämligen svenskanknytning: Spotify och Skype.

I GP Bullhounds rapport ska europeiska enhörningar uppfylla följande kriterier:
- Vara techbolag
- Ha huvudkontoret i Europa
- Vara grundat år 2000 eller senare
- Ha en värdering på 1 miljar dollar eller mer

ACCENTURE: Svenska bolag är inte förberedda på den digitala revolutionen

Relaterade artiklar


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.