Fotograf: Ikea

Ikea ska dubbla omsättningen - genom att satsa på e-handel

Ikea vill nå en omsättning på 50 miljarder euro 2020 och satsar nu stort på e-handel. Den digitala plattformen byggs om från grunden och i framtiden ska du inte behöva lämna huset för att beställa eller ta emot möbler.

Ikeas mål är att nästan dubbla sin omsättning till 2020, något som man hoppas kunna göra med en ny satsning på e-handel. Den helt nya e-handelsplattformen man nu utvecklar ska bli mobilanpassad och den logistiska infrastrukturen byggs ut. "Vi håller på att bygga upp vår kunskap kring hur handel går till i en digital miljö. Vi kan väldigt mycket om hur handeln går till i våra varuhus men nu breddar vi oss till flera kanaler", säger Carole Bates, ansvarig för kundupplevelser på Ikea, till Computer Sweden.

LÄS ÄVEN: Ikea: Klart för flyktingläger - som levereras i platta paket

Nyckelordet för den nya plattformen är sömlöst menar Bates och förklarar att målet är att den fysiska och digitala handeln ska integreras så att kunderna rör sig fritt mellan kanalerna. Det blir nu möjligt att lägga sin beställning både i varuhuset, mobilen, surfplattan eller datorn. Vid köpet kan kunden bestämma när och var möbeln ska levereras och kunna köpa till att någon följer med och skruvar i hop allting.

Samtidigt som den nya plattformen utvecklas har Ikea även byggt ut sin infrastruktur med större lager och varuhus, och även infört något de kallar för pickup points där kunderna kan åka och plocka upp beställda varor. "Det handlar om att vi vill öka tillgängligheten, vårt vanliga utbud finns inte där även om vi testar på några håll att erbjuda en del utvalda produkter även på våra pickup points", säger Bates till Computer Sweden.

Hon tycker inte att Ikea är sent ute med sin digitala satsning. "Jag vet inte om vi är så sena. Det kanske kan tyckas så om man tittar på sådana som säljer skor och böcker och så. Men när det gäller möbler så ligger vi absolut bra till."

LÄS ÄVEN: Urladdat batteri? Det ska Ikea lösa

Ikea har ännu inte bestämt exakt när den nya plattformen ska börja användas eller hur stor del av sortimentet man kommer kunna beställa.

Relaterade artiklar


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

För dig som prenumerant