Fotograf: Noah Berger/TT

Elon Musks 4000 satelliter ska överskölja hela världen med internet

Elon Musk och hans SpaceX har skickat in en ansökan för sitt ambitiösa projekt att sprida internet över HELA världen.

Elon Musk ligger inte på latsidan. När han inte bygger elbilar planerar han för snabbtåg. Nu har Musk och hans företag SpaceX en ny ambitiös plan: Att sprida internet genom satelliter.

SpaceX skickade i slutet av maj en ansökan till amerikanska myndigheter om att testa satelliter som ska tillhandahålla internetuppkoppling. Det skriver Washington Post.

Planen innefattar 4 000 små och billiga satelliter som ska skicka Internet-signaler över hela världen - inklusive de mest avlägsna platserna. Musks projekt kan skapa en viktig utmanare till telekomjättarna och internetbolagen. Ännu saknar flera miljarder människor internet, skriver Washington Post.

Musk är inte den första som har velat överskölja jorden med internet. Bill Gates hade samma tanke redan på 1990-talet, men idén förverkligades inte. Det som skiljer Musks projekt från andra liknande idéer är dels att SpaceX har sina egna raketer redan, men också att Musk vill använda fler och billigare satelliter snarare än en handfull stora och dyra satelliter som bara når vissa regioner.

Virgins Richard Branson har slutit ett partnerskap med ett företag som har liknande ambitioner. Facebook övergav nyligen sin plan att bygga internet-satelliter.

Enligt ansökan vill Musk börja testa satelliterna nästa år. Om allt går som det ska tjänsten vara i gång om fem år.

Vid en privat tillställning i januari klargjorde Musk sina ambitioner med projektet. Enligt en videofilm som Washington Post tagit del av spår Musk att uppemot 10 procent av nättrafiken i stadsregioner kan skötas av SpaceX. Dessutom skulle fattigare regioner i världen gynnas.

LÄS ÄVEN: Elon Musks exfru om vad som krävs för extrem framgång

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.