Carola Lemne, vd för Svenskt Näringsliv. Fotograf: Nora Lorek/TT

Svenskarna som deltar i Bilderberggruppen i år

Flera svenskar kommer att delta i den mytomspunna Bilderberggruppens årliga möte som äger rum i veckan.

Sveriges närings- och innovationsminister Mikael Damberg kommer att delta på Bilderbergruppens årlige möta den 11-14 juni i Österrike. Även Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne, Investors Jacob Wallenberg och Volvos Carl-Henric Svanberg ska delta.

Bilderberggruppen grundades 1954 och har varje år möten runtom i världen där högt uppsatta personer ur näringslivet, media och politiken samlas. Gruppen har fått sitt namn efter ett hotell i Nederländerna där det första mötet hölls.

Svenskarna kommer få sällskap av bland annat Niall Ferguson, professor vid Harvard, Ursula von der Leyen, Tysklands försvarsminister, Michael O'Leary, vd för Ryanair, Jens Stoltenberg, Natos generalsekreterare, Alexander Stubb, Finlands finansminister samt den högprofilerade amerikanske riskkapitalisten Peter Thiel.

I år är 140 personer från 22 länder inbjudna till Telfs i Tyrolen. Frågor som kommer att diskuteras är bland annat globaliseringen, Nato, artificiell intelligens, Mellanöstern, Ryssland och Grekland.

Bilderberggruppen har fått kritik för sin brist på transparens och har under många år omgärdats av konspirationsteorier både från både vänster- och högergrupper.

Bland tidigare svenska deltagare märks bland annat Carl Bildt, Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt.


Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.