Fotograf: Niclas Brunzell

"Arbetslinjen är döende - fritidslinjen är framtiden"

En vanlig torsdag är 13 procent engagerade i sitt arbete, 63 procent är det inte och 24 procent är aktivt oengagerade. Futuristen Stefan Hyttfors vet hur man får dem att vilja gå till jobbet.

TA REDA PÅ DERAS DRÖMMAR
Människor blomstrar om de får möjlighet att utveckla sina drömmar. Därför måste man ta reda på vad som engagerar och inspirerar medarbetarna. Vad tänker de på? Vad skulle de göra om de fick ett halvårs betald ledighet? "De flesta skulle lämna hängmattan efter någon vecka och börja producera sina drömmar", menar Stefan Hyttfors. "Framtidens ledare kan inte säga vad människor ska göra utan att förklara varför. "

SKAPA EN GEMENSAM VISION
Den som i ett utvecklingssamtal bara pratar pengar, friskvårdscheckar och pensionsalternativ går med största sannolikhet till företaget för betalningens skull. Vill man ha engagerade medarbetare gäller det att hitta deras drivkrafter och motivation.

"En chef måste förstå att inte styra och kontrollera, utan skapa förutsättningar för de anställdas drömmar, tankar och motiv. Kan man ge både frihet, bekräftelse och en gemensam vision har man kommit långt."

INTERNET BLIR VÅRT NYA SAMHÄLLE
"När den kinesiska biltillverkaren får 5 000 kronor i månadslön, försvinner tillverkningen från svenska orter. Det går inte att skapa nya, likvärdiga jobb i all oändlighet. Vi går från industrisamhället till ett nytt, digitalt nätverkssamhälle där internet blir samhället, där alla kan nå varandra med teknikens hjälp. Framtidens jobb kommer att se annorlunda ut."

STEFAN HYTTFORS

Ålder: 45 år.
Gör: Futurist och föreläsare.
Utmärkelser: Årets talare 2012 (talang) och 2014 (man).
Utbildning: IHM Business School.
Karriär: Bildjournalist, bildchef på Expressen, startade pr-byrån Wenderfalck 2005, sålde sina aktier 2012.

HELLRE TID ÄN PENGAR
Mer resurser betyder mer prylar, men Stefan Hyttfors talar hellre om mer värde för mindre resurser.

Han för in tid som ett alternativ till pengar.

"Vi har tjugodubblat produktiviteten i världen de senaste hundra åren, så resurser finns. Ökat välstånd ger sparad tid och mer pengar, men vi glömmer bort tiden i alltför hög grad. Arbetslinjen är döende och fritidslinjen är framtiden."

CHEFER BLIR ONÖDIGA
I hans framtidsscenario behövs inga chefer, eftersom människor kan hitta och rådfråga varandra i ett decentraliserat nätverk med teknikens hjälp.

"Peer-to-peer-ekonomin är redan här. Chefer som bara får sin makt given från ovan, blir inte långlivade. De ledare som människor vill följa och vara nära, kommer få det mandat de förtjänar."

Statistiken kommer från Gallups årliga "State of the global workplace"

LÄS ÄVEN: Lär av Filip Tysander - entreprenörens succé i fyra steg

Relaterade artiklar


Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.