Fotograf: Stocksnap

7 sätt att förbli produktiv hela veckan

Det är lätt att tappa stinget mot slutet av veckan. Här sammanställer vi några grundläggande tips för att inte tappa din produktivitet.

1. Blanda upp arbetet med att utföra en fysisk aktivitet. Det spelar ingen roll om det är en snabb promenad, en springtur eller ett besök på gymmet, flera studier har funnit att träning hjälper dig att bli ännu produktivare och får dig att känna dig mer energisk under dagen.

2. Ta en tupplur. Enligt USA:s National Sleep Foundation ska du sova mellan 20 - 30 minuter. Då kommer du känna dig både piggare och alterare när du vaknar, samtidigt som du slipper trötthetskänslan som kommer med att vakna när man sovit längre än så. 

KRÖNIKA: Hellre listig och lat än flitig och lojal

3. Planera din dag och hur du ska få energin att räcka. Identifiera när du är som mest effektiv och se till att lägga uppgifter där som annars kommer ta oändligt med tid eller kännas jobbiga.

4. Sätt upp flera små deadlines varje dag. Gerald J Wilmink som skriver för Businesscollected tipsar om verktyget iDoneThis som hjälper dig att hålla ordning på och nå dina deadlines. Han pekar på studier som har kunnat visa ett direkt samband mellan att sätta upp mål (och arbeta mot dem) och att kännas sig lyckligare. "Mät hur det går och se till att slappna av när du ser att du faktiskt får mycket gjort", skriver Wilmink.

5. Prioritera. Alla vet att det är viktigt att prioritera, men trots det verkar många ha svårt för det. Hjälp dig själv bli bättre på detta genom att tvinga dig själv att stanna upp varje gång du byter uppgift du jobbar med. Måste du verkligen göra detta? Borde du göra något annat först? osv.

LÄS ÄVEN: Stressforskningens fader: "Svenska företag tänker för kortsiktigt - och kör sina anställda in i väggen"

6. Hitta ett ställe där du kan fokusera till 100 procent. När det känns som att det är för mycket att göra och produktiviteten försvinner, gå dit. Eller är det kanske där du ska inleda dagen?

7. Ta pauser och mingla med kollegorna. Vi är sociala djur i grunden och vårt behov av att interagera med andra människor är i många fall högre än vi tror. Pauser kan dessutom användas för att strukturera din tid. Sätt en timer på 40 minuter och jobba på, och när klockan ringer tar du rast i 10 minuter. Sen börjar du om igen. Kanske är det lättare att hålla uppe motivationen om du "bara" ska jobba 40 minuter?

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST