Victor Jacobsson, Niklas Adalberth och Sebastian Siemiatkowski. Fotograf: Klarna

Historien om Sveriges främsta entreprenörer - som är redo att ta över världen

Nyligen korades de till Sveriges främsta entreprenörer och titeln är välförtjänt. Bolaget omsätter miljarder, växer rekordsnabbt och grundarna har alla blivit miljardärer. Niklas Adalberth berättar för VA.se om hur Klarna blev till - och vad vi kan vänta oss i framtiden.

"Det var verkligen en ren slump. Hade vi inte missat den där båten hade inget av det här blivit av", säger Niklas Adalberth. Båten han talar om gick från Australien över Stilla Havet och att missa den innebar att reskamraten Sebastian Siemiatkowski inte hann tillbaka till den omtenta han behövde klara för att få fortsätta sina studier på Handelshögskolan i Stockholm. Detta var 2003 och Adalberth och Siemiatkowski hade bestämt sig för att resa jorden runt utan att flyga. De hade lärt känna varandra redan i högstadiet och blivit nära vänner när de trängdes bakom grillen och vände hamburgare ihop på Burger King.

Det kan tyckas vara en liten händelse att missa en omtenta, men för Siemiatkowski innebar det att han fick jobba ett år istället för att fortsätta med de specialiseringar han skulle läsa på Handelshögskolan direkt. "Sebastian hade svårt att få jobb, men till slut fick han ett som telefonförsäljare på ett finansbolag. Och det var på det finansbolaget han kom i kontakt med e-handlare som sa att 'vi skulle jättegärna vilja ha hjälp med att sälja enkelt och säkert på nätet, så om ni kan stå som garant då vill vi ha affärer med er'. Det var det här problemet han presenterade för mig och Victor", berättar Adalberth och syftar på Victor Jacobsson, bolagets tredje grundare. "Och vi tänkte att det här låter ju kul, vi ger det några månader och ser vad som händer."

Adalberth hade dessutom redan upplevt en entreprenörsresa. Som 13-åring sålde han falska legitimationer till äldre vänner som han tillverkade själv hemma. "Det blev en stor grej, 'falsk legs-härvan' skrev tidningarna och flera personer åkte fast", berättar han. "Men jag lärde mig något otroligt viktigt på det, det är aldrig värt att hålla sig utanför lagens ramar." 

ENTREPRENÖR: Svenska dollarmiljardären Notch: "Näthatet fick mig att sälja Minecraft"

Så 2005 tvekade Adalberth inte och tillsammans med Siemiatkowski och Jacobsson drog han igång Klarna. Problemet var redan formulerat av ett antal möjliga kunder, alltså de e-handlare Siemiatkowski kommit i kontakt med via jobbet, och lösningen blev därför uppenbar. Klarna tog hand om faktureringen åt e-handelsföretagen och såg även till att privatkunder fick möjligheten att betala på faktura. Säkrare och effektivare e-handel helt enkelt.

Det tog fyra månader innan de fick in sin första investering och fyra månader senare lanserade de sin nya tjänst på Nelly.com. "De där första nio månaderna var jobbigast. Allt var svårt", minns Adalberth. "Nästan alla sa att vår idé inte skulle hålla. 'Det där kommer bankerna att göra', 'ni har inte en chans' och sånt."

Men så lät det inte från kundhållet och det var e-handlarnas positiva respons som fick dem att fortsätta satsa. "Det fanns verkligen en lucka här. Detta var innan e-handeln dragit igång på riktigt och många såg fortfarande handelsformen som väldigt osäker – så kunde man bara lösa detta så skulle e-handeln ta fart."

Klart övertygade om att efterfrågan fanns där fortsatte man framåt – och stötte på ännu ett problem. "Vi visste ingenting om teknik och vi skulle starta ett fin tech-bolag", säger Adalberth. "Vi insåg snabbt att om vi ska göra detta måste vi snabbt få in pengar." Själva var de tre 23-åringar med noll kronor på fickan, så det fanns inte mycket spelrum innan kapitalet rullade in. Räddningen kom dock i form av affärsängeln Jane Walerud som både investerade stort i killarnas idé och satte dem i kontakt med programmerare som kunde hjälpa dem att utforma den nödvändiga mjukvaran. "Hon är fantastisk", säger Adalberth. "Hon räddade oss verkligen."

Nu har Klarna funnits på marknaden i 10 år och i Sverige går snart 40% av all online-handel genom Klarna. I januari vann man utmärkelsen Sveriges främsta entreprenörer hos revisions- och rådgivningsföretaget EY och i morgon ska man tävla i Monte Carlo om den ärofulla titeln EY World Entrepreneur Of The Year, eller världens bästa entreprenör. Att Klarna vann i Sverige är ingen stor överraskning, man är i dag ett av Europas snabbast växande företag och omsatte 2013 nära 1,6 miljarder.

För ett år sedan köpte man även ett tyskt bolag och nu är man snart dominerande även i Tyskland. Att ha 1 200 anställda var inget man ens kunde drömma om i början. "Vi tänkte ungefär 'oj vad kul det vore att i framtiden kunna anställa en person'", berättar Adalberth. "Och innan man ens gjort det så hade man höjt nivå till 'gud vad häftigt om man kunde vara 10 personer i bolaget, det vore ju helt magiskt'."

Av de 1 200 anställda är 300 programmerare och dessa har varit svåra att få tag på. "Våra programmerare kommer från 40 olika länder, vi tvingas söka jorden runt för att hitta rätt kompetens. Här har Sverige ett problem och det här är något vi verkligen vill slå ett slag för: få in programmering i grundskolan", säger Adalberth. "Det här kommer garanterat slå mot Sverige i framtiden. Vi är på tok för långsamma med det här. Vi befinner oss i början av en enorm teknikålder. Så precis som när ångmaskinen eller plogen kom, som förändrade samhället i grunden, så är vi nu inne i en period där teknik förändrar vår tidsålder. Att då inte få in en förståelse för denna teknik vid en tidig ålder gör att vi kan tappa vår competitive edge. Så jag tror att det är jätteviktigt att politikerna verkligen tar tag i det här nu."

Adalberth är i dag vice vd på Klarna. "I dag är Sebastian mer visionären och det kreativa produktgeniet medans jag är mer den tråkiga byråkraten. Men det gillar jag. Jag tycker om att få saker och ting gjorda, jag går igång på det. Det är skitkul."

När Adalberth, Siemiatkowski och Jacobsson startade Klarna för 10 år sedan var de redan nära vänner och precis som vid grupparbeten i skolan innebar det både för- och nackdelar. "Vi har bråkat mycket. Men vi känner också varandra så väl att vi alltid vetat att vi kan reda ut det. Dessutom kompletterar vi varandra."

På Klarna är man redan inställda på nästa steg. "Nu ska vi skapa samma succé i USA och UK som vi gjort i Norden. Vi kan bli ett helt enormt stort bolag. Det räcker att vi bara lyckas en tiondel så bra på våra nya marknader så blir vi fantastiskt stora", säger Adalberth. "Vi ser fortfarande oss själva som en startup. Vi ser ju inte oss som att 'nu är vi stora och grå och nöjda'. Tvärtom snarare, vi ser att vi har nosat på norra Europa och det har gått väldigt bra och nu ska vi göra om det här i hela världen."

LÄS ÄVEN: Trots sina 80 år jobbar paret bakom svenska världssuccén ännu heltid

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST