Fotograf: Nicklas Gustafsson / Arctistic

Ja, Handelshögskolan behöver förändringar - och de är på väg

"Ett av skälen till att jag tackade ja till rektorsuppdraget var möjligheten att kunna förändra utbildningarna", skriver Handelshögskolans rektor Lars Strannegård på VA.se som svar på den kritik som riktats mot skolans bristande miljöperspektiv. Nu utlovar han stora förändringar.

I en gästkrönika på VA.se beskriver studenten Dennys Bello sin upplevelse av undervisningen på Handelshögskolan i Stockholm. Han är starkt kritisk och beskriver en utbildning utan bredare perspektiv på sin omvärld. Han menar att ekonomutbildningen ser på det ekonomiska systemet som frikopplat från planeten vi bor på. 

LÄS GÄSTKRÖNIKAN: Som ekonom skolas jag till miljöanalfabet

Vi är väl medvetna om att en utveckling av utbildningen behövs och därför bedriver vi ett förändringsarbete i ganska snabb takt med hjälp av bland annat Misum (Mistra Center for Sustainable Markets) och Global Challenges.

Misum är ett nytt centrum för forskning och utveckling av utbildning om hållbara marknader vid Handelshögskolan. Det är Mistra (Stiftelsen för Miljöstrategisk Forskning) som investerar 55 miljoner kronor för att bidra till att hållbarhetsfrågorna blir centrala i forskning och utbildning på Handelshögskolan. På så vis vill vi säkerställa att hållbarhetsaspekterna på ett naturligt sätt blir en del av utbildningen, och därför också sedan finns med i våra framtida ledares beslutsfattande. 

Genom stiftelsen Global Challenges Foundation generösa satsning om 40 mkr har vi dessutom fått möjlighet att från och med hösten 2016 i grunden förändra kandidatprogrammen med fokus på problemlösning, sammanhang, analys och reflektion kring de globala utmaningar vi står inför. Jag är övertygad om att det kommer att förstärka utbildningen och öka medvetenheten och kunskapen om hållbarhetsfrågor.

Båda dessa satsningar är efterlängtade och kommer på ett märkbart sätt påverka verksamheten och inte minst utbildningen.

Just nu arbetar vi hårt tillsammans med våra forskare och lärare för att våra visioner och mål ska avspeglas i utbildningen. Vi har den allra största respekt för de vetenskapliga teorierna och för våra lärares gedigna kunskaper inom sina respektive områden. Förändringen vi nu genomför handlar om att komplettera vår undervisning med fler perspektiv. Ju mer komplex vår omvärld blir desto viktigare är det också att bredda perspektiven för att förstå vad som påverkar utvecklingen.

Dessa frågor är också angelägna för mig personligen (min avhandling handlade om miljöfrågor, och jag har forskat om hållbarhetsrelaterade frågor i många år) och ett av skälen till att jag tackade ja till rektorsuppdraget var möjligheten att kunna förändra utbildningarna.

Lars Strannegård
Rektor, Handelshögskolan i Stockholm

INTERVJU MED STRANNEGÅRD: Rektorns revolution - så ska han ändra Sveriges elitskola

Relaterade artiklar


MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Butiksdöden: Här är veckans konkurser så här långt – och en krisande anrik butikskedja
  2. Volvo Cars vd: ”Att jobba på en skyddad marknad – ett monopol med bara män – gynnar självklart mig som man”
  3. Warren Buffett: Här är de största misstagen föräldrar gör när de lär sina barn om pengar
  4. Skånska Uniti släpper första elbilen i miniformat – så mycket kostar den
  5. Byggde om bubbla till elbil: ”Kanske vi gör business av det”
  1. Så mycket sänker statliga bolånejätten boräntorna idag - lägsta räntan nu under 1%
  2. Carlsberg tar fram ny ölflaska – i papper
  3. Byggde om bubbla till elbil: ”Kanske vi gör business av det”
  4. Därför har Wall Street-bankerna aldrig haft kvinnliga vd:ar
  5. Det största misstaget många gör när de inte får jobbet

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.