Fotograf: TT / Torrecilla

Doldisen som just blev näst rikast i världen

Hans förmögenhet växer med ilfart och i går passerade han Warren Buffett på Bloombergs lista över världens rikaste.

Nu räknas Amancio Ortega som världens näst rikaste man, vilket betyder att han puttar ner Warren Buffett till en tredjeplats. Detta enligt Bloombergs uppdaterade rankning. 

Ortega är grundare och storägare i klädjätten Zara. Kedjan har gjort sig kända för att snabbt kopiera kläder från lyxvarumärkena för att sälja dem till lägre priser. Kedjan spottar ur sig nära 10 000 nya klädesplagg per år och mottot är att kläderna ska bytas ut så snabbt som möjligt. Inte särskilt hållbart, men väldigt lönsamt.

LÄS ÄVEN: Utbildningen som gör dig rik

Ortega grundade Zara 1975 tillsammans med sin fru Rosalia Mera. Hans bolag Intidex SA, som i dag äger Zara, äger även märken som Massimo Dutti och Pull&Bear och har runt 6 600 butiker världen över.

79-åriga Ortega beräknas nu ha en förmögenhet på 71,5 miljarder dollar. Gates är fortfarande rikast med sina 85,5 miljarder dollar. Buffett räknas nu ha en förmögenhet på 70,2 miljarder dollar. På fjärdeplatsen placerar Bloomberg Carlos Slim med en förmögenhet på 68,3 miljarder dollar. På femte och sjätte plats följer Koch-bröderna Charles och David med en förmögenhet på 50,3 miljarder dollar respektive.

Vad som gör Ortega ännu intressantare är att han håller en väldigt låg profil. Han stället nästan aldrig upp på intervjuer, det finns extremt få bilder på honom och han dyker sällan upp på evenemang. Enligt rykten ska det fram tills 1999 inte funnits en enda publicerad bild på Ortega som uppenbarligen föredrar att tjäna sina pengar utanför rampljuset.

Två svenskar får plats i topp 25. På plats nio placeras Ingvar Kamprad och på plats 23 Stefan Persson.

ALLA DE SVENSKA MILJARDÄRERNA: Sveriges 147 miljardärer

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST