"Jag lärde mig disciplin av Nelson Mandela"

Niclas Kjellström Matseke var nära vän med Nelson Mandela och berättar i veckans Ledarpodd om vad han lärt sig av honom. 

"Jag lärde mig disciplin av Nelson Mandela", berättar Postkodlotteriets/Novamedias vd Niclas Kjellström Matseke i veckans Ledarpodd.

"Han var människorättsadvokat men också boxare. I fängelset gick han alltid upp tidigt på morgonen och körde ett träningspass före arbetslägret. Det inspirerade andra fångar".

Niclas Kjellström Matseke växte upp med sin mamma i de värmländska skogarna. "Hon var engagerad i kvinnohus och Afrikafrågor. Om det var fullt på kvinnohuset lånade hon ut min säng till behövande kvinnor och barn och körde in mig till min brors rum."

Niclas farfar var med och startade ANC i Sydafrika och släkten är mycket ansedd där. Niclas själv satte inte sin fot i Afrika förrän han var 35 år, men blev då nära vän med Nelson Mandela och hans familj.

Niclas är även verksam i FN:s arbete med Sustainability Development Goals,
som bland annat syftar till att bekämpa fattigdom, höja utbildningsnivån och världshälsan, och där näringslivet framöver förväntas ta ett stort ansvar.

Niclas Kjellström Matseke brukar titta på hur hans förebilder som ledare har tagit hand om sig själva och sedan kopiera dem. En gemensam nämnare är disciplin, att aldrig göra avkall på sin egen hälsa. Han anser att det är ett uttryck för att man tar sig själv och sin arbetsuppgift på allvar och är "utvilad och vältränad när matchen börjar".

Wellness Management-experten Annette Lefterow och Annika Dopping avrundar podden med reflektioner utifrån ett Wellness Economy-perspektiv.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST