Elizabeth Holmes, den yngsta kvinnliga dollarmiljardären som byggt sin egen förmögenhet. Fotograf: Theranos

5 unga dollarmiljardärers tips till nyutexaminerade

Världens yngsta dollarmiljardär råder unga att sluta försöka passa in - och våga dras åt ett annat håll.

I år var det flera av USAs unga nya miljardärer som höll avslutningstal på amerikanska universitet. I talen kom, som väntat, ett antal livsråd. Här är de du behöver ha koll på.

En som talade var Evan Spiegel, vd och medgrundare till Snapchat. Snapchat som i dag värderas till 15 miljarder dollar och är på väg mot börsen. Spiegels förmögenhet räknas uppgå till 1,5 miljarder dollar, vilket gör honom till världens yngsta dollarmiljardär. Under sitt tal berättade Spiegel om sin egen avslutningscermoni på Stanford, där han fick vara med men inte motta något diplom för han hade kurser kvar att avsluta. 

"Det var först nyligen som det gick upp för mig hur absurd denna charad var. Det påminde mig om att ofta gör vi alla möjliga fåniga små saker för att undvika att sticka ut. Anpassningen sker så naturligt att vi glömmer bort hur kraftfull den är; vi vill bli accepterade av våra jämlikar, vi vill vara del av en grupp. Det ligger i vår biologi. Men den gången vi faktiskt blir mänskliga är när vi lyssnar på vinskningarna från vår själ och tillåter oss själva att bli dragna i en annan riktning", sa Spiegel.

LÄS ÄVEN: 123-årigt megabolag sponsrar 22-årig Youtube-stjärna

Elizabeth Holms höll ett tal vid Pepperdine-universitetet. Holmes har grundat blodprovsbolaget Theranos som värderas till 9 miljarder dollar och är den yngsta kvinnliga dollarmiljardären som byggt sin egen förmögenhet. Själv pluggade hon på Stanford, men hoppade av innan studierna var avslutade.

"När jag först startade mitt företag berättade nästan alla jag mötte att det inte fanns en chans att jag skulle lyckas och att jag istället borde fortsätta plugga. Och när vi faktiskt började lyckas ökade antalet personer som ifrågasatte oss och försökte få oss att sluta. När det är som tuffast är när det spelar som störst roll. Håll kursen. Jag har alltid trott på att de tuffa perioderna är inflexionspunkter: stunder att äga och att ta sig tid att förstå vilka vi verkligen är."

För fyra år sedan höll även Facebooks Mark Zuckerberg ett avslutningstal. Den gången för åttaklassare i Bell Haven Community School. 

"När du går hem för att äta middag och du har den äckligaste tänkbara grönsaker på tallriken framför dig så kan du förmå dig själv att äta den om du vill. Men om du spelar ett spel, även om det är jättesvårt, och det är något som du gillar så kommer du att kämpa dig igenom det. Om du faktiskt gör något du älskar är det mycket enklare att ta sig igenom jobbiga saker och att se värdet i dem."

LÄS ÄVEN: "Om folk inte skrattar åt dina mål är dina mål för små"

2009 höll Googles vd Larry Page också ett avslutningstal.

"Jag tror att det oftast är enklare att ta sig framåt om man har helt sjuka mål. Jag vet att det låter lite knäppt. Men, eftersom ingen annan är galen nog att sikta så högt så har du färre att tävla med. Det är så få personer som är SÅ galna att det känns som jag känner alla på en första namn-basis. De reser alla som ett pack hundar och håller ihop som klister. De bästa personerna vill jobba med de stora utmaningarna, det var det som hände med Google."

Även Googles ordförande Eric Schmidt har hållit ett avslutningstal.

"I den digitala tidsåldern är analys och tolkning ännu viktigare än faktakunskap. Som klara studenter är ni bättre än någon annan på att både förstå och skapa något utifrån detta. Här är dealen: Ja, det är sant, all kunskap är nu bara ett knapptryck bort. Men bara för att vi vet mycket mer än vi brukade betyder inte det att våra problem bara löser sig själva. Framtiden händer bara inte så där. Den är inte planerad eller kodad någonstans. Det finns ingen algoritm som säger att teknologi X måste leda till att just Y händer. Teknologi utvecklas inte av sig självt. Den är bara ett verktyg. Du är den som skapar värdet."

LÄS ÄVEN: 6 sätt att bli lyckligare på jobbet


Vill du läsa fler spännande nyheter från VA?
 
Gör som 55 000 andra och anmäl dig till vårt nyhetsbrev här: 

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.