Fotograf: Jae C.Hong/TT

”Alla sa att jag var helt korkad som ville göra det här"

De flesta han mötte sågade hans idé. Men nu säljs Andreas Vurals färgglada hörlurar i de exklusivaste modevaruhusen i världen.

Det började med en svensklärare i skolan i Sveg som sa att det aldrig skulle bli något av honom. Vänner, bekanta, de flesta han mötte sågade hans idé.

Nu säljs Andreas Vurals hörlurar i de exklusivaste modevaruhusen i världen, som Colettes i Paris och Harrods i London.

"När jag presenterade idén för kompisar, vänner och folk jag träffade, så så alla 'är du helt korkad? Ska du konkurrera med Sony och Philips? Hur tänker du?' Och då får man lite second thoughts", berättar Andreas Vural i avsnitt 40 av Startuppodden.

Men Andreas gav inte upp sin vision om en färgglad hörlur som såldes med glädje, färg och som en snygg accessoar, och inte som något tekniskt. Han hade redan ett design- och reklamkoncept klart, "Vilken färg är du idag". Han lät en plasttillverkare i Norrtälje skapa de första prototyperna på den förpackning som sedan blev Happy Plugs kännetecken, där lurarna ligger som två små noter. Han tog ett par vita iphonelurar, spraymålade dem och sedan åkte han ut och sålde.

LÄS ÄVEN: Vad som skiljer de bästa säljarna från resten

Till slut fick han napp hos en distributör i Helsingborg.
"De sa wow, det här är så annorlunda, vi köper 25000. När kan vi få dem? Jag höll på att ramla av stolen, jag hade inget bolag, inga produkter, jag visste inte hur jag skulle producera dem."

Detta var i augusti 2011 och Andreas lovade att leverera till julhandeln. Det blev en galen höst med lärdomar om plast och hörlurselektronik och kinesiska underleverantören. Men den 14 december dök de första Happy Plugs-lurarna upp i Sibas butiker.

LÄS ÄVEN: "Vi behöver fler myter om legendariska säljare"

Sedan dess har Andreas med design och hårt sälj byggt sitt bolag. Fram till nyligen var de bara fem personer, nu har de nyligen ökat personalstyrkan till 16 personer. Och lurarna, som nu kompletterats med laddsladdar, iphoneskal och datorfordral, alla i samma färgglada design, finns i 6 000 butiker världen över, i över 50 länder.

Men priset är högt. Förra året hade Andreas 300 resdagar.
"Fråga mig om flygplatser, jag kan allt. Men när jag sitter på flyget, då läser jag inte, jag gör ingenting, jag bara sitter där i 10-12 timmar och zonar ut. Det är min avkoppling."

Hör hela historien om hur Andreas byggde Happy Plugs i Startuppodden ovan. Läs mer på Startuppodden.se. Tack till Upwork.com.

Klicka här för att lyssna på fler avsnitt av Startuppodden på VA.se.

Klicka här för att ladda ned avsnittet med Andreas Vural.

LÄS ÄVEN: Hon började sälja till vännerna - idag säljer hon för 100 miljoner


Vill du läsa fler spännande nyheter från VA?
 
Gör som 55 000 andra och anmäl dig till vårt nyhetsbrev här: 

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST