Mercedes-Benz självkörande konceptbil är ett av många exempel på den trend som vinnaren Steve Jurvetson lyfte. Fotograf: Mercedes-Benz

Tekniktrenderna som kommer att forma framtiden - enligt riskkapitalisterna

"Två inte helt uppenbara trender som kan få explosionsartad utveckling inom fem år." Så lyder tävlingsreglerna då 5 riskkapitalister slåss om vem som bäst kan förutspå framtiden. Här är årets trender.

Vann gjorde Steve Jurvetson, som är partner vid Draper Fisher Jurvetson och ledamot i styrelsen för elbilstillverkaren Tesla. Det är publiken vid tävlingen som röstar på vilka framtidsprognoser som de tror har den allra största potentialen att slå in.

Steve Jurvetson räknar med att självstyrande bilar, så kallade ”robocars”, ska kunna ta oss överallt, bli mer energieffektiva än vanliga bilar och få mänskliga förare att framstå som ett mer osäkert alternativ. Detta skriver Wall Street Journal.

”Det finns ingen väg tillbaka. Jag menar att självkörande bilar redan är säkrare än mina föräldrar och mina föräldrar får ändå köra mina barn”, sade Steve Jurvetson. En prognos som uppenbarligen förväntas slå in.

LÄS ÄVEN: Mercedes-Benz version av den självstyrande bilen slår Googles med hästlängder

Sherpa Ventures vd, Shervin Pishevar, fick också höga poäng för sin syn på ”on-demand-computing”. Här lyder prognosen att mobilen genom olika algoritmer ska kunna tolka en människas intentioner innan personen ifråga själv vet vad man vill. Han lyfte även Elon Musks idéer om höghastighetståg i 1 200 kilometer per timme. Här är han dock lite vinklad då han agerar både ordförande och vd för Hyperloop Technologies som jobbar med just detta.

Publiken var inte alls lika säkra när det gällde höghastighetståget. Kritik kom även från vissa medtävlande, bland annat GGV Capitals chef Jenny Lee som menade att det stora problemet är de sista kilometrarna för tåg som färdas i sådana hastigheter. Vad är vitsen med att åka så snabbt om man ändp ska sitta i taxi massa tid för att ta sig till centrum?

MER OM TÅGET: New York till Kina på två timmar med Musks nya snabbtåg

Jenny Lee var också kritisk till Benchmarks Bill Gurleys prognos om att unga människor inte är så intresserade att köra, vilket ska leda till ett minskat bilägande.

Jenny Lees egna idéer om att utvecklingen av hårdvara och sensorer skapar en explosion av data där man kan skapa virtuella profiler för varje individ och att online-handel passerar fysisk handel räckte dock inte till för att vinna tävlingen. 

Här nådde faktiskt just Bill Gurley högre med sin prognos om att mer välprogrammerade appar, så kallade ”native apps”, nu kommer ta över den mobila webben. 

Canvas Ventures Rebecka Lynn var också på plats och hennes vision om att traditionella banker kommer att ha backend-funktioner för finansiella startups samt att bitcoin tappar i kraft som valuta gick inte heller hela vägen fram. Det gällde även vinnaren Steve Jurvetsons syn på att hela jorden kommer att ”bada i bredband” från små satelliter.

Rebecca Lynns syn på att vi får en återkomst av kvinnor i teknik blev dock populär – hon uppgav att antalet kvinnor som tog examen inom it och teknik peakade 1984 samt att nedgången beror på utvecklingen av pc och dataspel. ”Att programmera är det bästa jobbet du kan ha när du ska balansera arbete och fritid, men flickor strävar inte efter att designa krigsspel och programmering blev ett område för manliga nördar och hackare”, sade hon. Nu menar hon dock att intresset väckts på nytt bland unga tjejer och tror på revansch.

LÄS ÄVEN: De fem hetaste IT-trenderna

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST