Fotograf: StockSnap

Nu blir det förbjudet för franska butiker att slänga mat

I Frankrike blir det nu förbjudet för matbutikerna att slänga den överblivna maten. Istället måste den ges bort till behövande eller bli djurföda.

Personalen i de stora franska dagligvarubutikerna förbjuds nu att slänga mat som exempelvis gått ut eller där förpackningen skadats. Istället ska den överblivna maten ges bort till behövande, göras om till djurföda eller komposteras och bli gödsel till jordbruket. Detta skriver TT.

Detta har nu beslutats i det franska parlamentet och i praktiken innebär det att alla större butiker måste ha kontrakt med hjälporganisationer som de kan skänka den överblivna maten till.

LÄS ÄVEN: Snabbmatsjätten vill att du dricker upp kaffet - och äter upp koppen

Regeringens förhoppning är att beslutet ska bidra till att på tio år halvera matsvinnet. För fransmännen beräknas svinnet kosta miljardbelopp och utgöra runt 20-30 kilo per person och år.

I Sverige finns också stora problem med matsvinn. I många matbutiker är reglerna tydliga, de aställda får varken ge bort eller köpa mat som gått ut eller vars förpackning har skadats. Istället måste allt slängas. Systemet skapar frustration inte bara hos miljöorganisationer utan även bland anställda som ofta tvingas slänga ätbar mat som hade kunnat mätta hungriga munnar.

Det återstår att se om belsutet som tagits i Frankrike inspirerar andra länder att införa liknande regler.

LÄS ÄVEN: Pizzerian som hjälper hemlösa - en slice i taget

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST