Fotograf: TT / Susan Walch

Det här ska Bill Gates läsa på stranden i sommar

Bill Gates tipsar om sju böcker du borde läsa på stranden i sommar. I år lyfter han böcker som fått honom att både tänka och skratta.

Precis som förra året har nu Bill Gates på sin blogg berättat vad han planerar att läsa i sommar. Han skriver själv att av förra årets böcker var det nog bara en som passade att läsa på stranden, så i år har han fokuserat på att välja böcker som är lite mer lättlästa och som han säger kommer få dig både att tänka och skratta. 

Här är årets läslista:
Hyperbole and a Half av Allie Brosh - Boken är baserad på Broshs mycket populära hemsida och innehåller både berättelser från hennes barndom och komiska teckningar. "Den är rolig och jävligt smart", skriver Gates om boken och berättar att han skrattade högt flera gånger.

LÄS ÄVEN: Gates och Bloomberg satsar 34 miljoner på att ge tobaksindustrin en rak höger

The Magic of Reality av Richard Dawkins - Som tv-serien Cosmos fast i bokform. Dawking är professor i biologi vid Oxfords universitet och skriver om evolution och religion på ett sätt som skapat rasande kritik bland många kristna grupper i USA.

What If? av Randall Munroe - Munroe tar emot de mest hysteriska frågorna inom både fysik, kemi och biologi - och svarar faktiskt på dem. Ett exempel: Från vilken höjd skulle du behöva släppa en stek för att den ska vara tillagad lagom till att den slår i marken?

XKCD av Randall Munroe - En blogg baserad på Munroes blogg, där han ritar seriestrippar om teknik och vetenskap. "Det är en typ av humor som inte alla älskar, men jag gör det", skriver Gates.

On Immunity av Eula Biss - Biss reder ut de rädslor som ligger bakom att en högröstad grupp föräldrar i USA vägrar att vaccinera sina barn. Självklart kommer hon fram till att vaccin är ofarliga och gynnar samhället, men hon undviker genom det hela att göra narr av skeptikerna.

How to Lie With Statistics av Darrell Huff - "Boken publicerades först 1945 men, förutom att bröd inte längre kostar 5 cent, känns den faktiskt inte alls daterad", skriver Gates. Detta är en lättläst bok om hur diagram och siffror lätt vrids och vänds för att understryka avsändarens agenda.

Should We Eat Meat? av Vaclav Smil - Håller det faktiskt att äta kött i dagens värld? Den ekologiska påverkan har visat sig vara enorm och Gates skriver att han tror att innovation kommer bli lösningen. Labbkött alltså, om Gates får välja. "Detta är nog den minst strandvänliga boken av de alla", tycker Gates.

LÄS ÄVEN: Labb-odlad hamburgare har rasat i pris från 325 000 till 11 dollar

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST