Kai Hübner, Jakob Johansson & Dan Song Fotograf: Gleechi

Gleechi är årets Superstartup 2015!

Med sin unika mjukvara vinner Gleechi tävlingen årets Superstartup 2015 som anordnas av Veckans Affärer och Almi Invest.

Årets Superstartup 2015 är Gleechi, som förutom äran även tar hem en direktinvestering på 250 000 kronor från Almi Invest.

Gleechi har utvecklat den första mjukvarulösningen för att göra det enkelt att animera händer. Varför har familjen Simpson och massor av andra kända tecknade figurer bara fyra fingrar? Jo, därför att det är svårt att animera händer. Problemet väntas bli stort också inom den framväxande virtual reality-industrin. Även inom rehabilitering kan bättre händer vara till nytta.

De tre anställda på Gleechi är Kai Hübner, chief technology officer, Jakob Johansson, vd, och Dan Song, medgrundare. Med glimten i ögat berättar Jakob Johansson för VA.se att Gleechi består av en hacker, en hipster och en hustler.

Hipstern är Dan Song som har en bakgrund som forskare. Kai Hübner är hackern som har en forskarbakgrund inom datorseende och robotik, och även har jobbat på ögonstyrningsbolaget Tobii.

"Och jag är hustlern som inte är bäst på något, men ganska bra på mycket. Jag har jobbat mycket med sälj och jag är den som fyller i tomrummen", säger Jakob Johansson.

Hur känns det att vinna?
"Magiskt. Det här är en bra present till Kai som fyller år idag. Vi trodde verkligen inte att vi skulle vinna för det var så stark konkurrens. Våra kunder fattar problemet, men många andra förstår inte varför det behövs bättre animerade händer", säger Jakob.

Inom virtual reality och i filmer är animerade händer viktiga - men finns det fler branscher där er produkt kan användas?
"Vi fick vår första kund i mars. Det är ett företag som arbetar med strokerehabilitering. Problemet inom rehabilitering är att övningarna kräver flera timmar i veckan." 

I ett träningsprogram som automatiserar rehabiliteringen står Gleechi för handanimationer där man kan interagera med objekt.

Klicka här för att se en demonstration av Gleechis mjukvara.

Vad händer härnäst?
"Imorgon ska vi till en av de största spelkonferenserna i Europa och prata om problemet kring handanimationer i spel. Nästa stora milstolpe är den skalbara produkten som vi hoppas ha igång 2016", säger Jakob Johansson.

Vinnaren utsågs på Kapitaldagen på Berns i Stockholm. Tillställningen utgjorde kulmen på en nomineringsprocess som pågått under våren där spännande startups har kunna skicka in videopitchar genom VA.se.

Av de startups som skickade in bidrag valdes fem ut för att pitcha sina idéer för publiken på Berns. Vann gjorde alltså Gleechi.

Övriga fyra nominerade var:
Codarica (Stockholm, 5 anställda)
"Codarica syftar till att utveckla underhållande spel som lär ut olika aspekter av teknologi till barn i en ung ålder. Programmering är framtidens språk och vi tror på att fånga barns tekniska intresse så tidigt som möjligt. Att skaffa sig ett intresse för teknik är inte bara viktigt för samhällets framgång och ekonomi, att förstå teknik utökar vår hjärnas sätt att se på saker och ting, vilket i sin tur leder till mer innovation i samhället."

Erghis Technologies (
Lund, 4 anställda)
"Erghis utvecklar ett universellt användargränssnitt för kontaktlös interaktion. Den patentsökta mjukvaran omvandlar signaler från djupsensor till ett system av fördefinierade rörelser, designade för att underlätta för användaren att utföra komplexa uppgifter."

Peppy Pals (Stockholm, 9 anställda)
"Peppy Pals vill äga segmentet EQ för barn i världen genom fysiska och digitala produkter. Peppy Pals betyder peppande vänner och är en serie mobila spel och barnböcker om fem djurvänner, deras vänskap, känslor och dgaliga äventyr. Spelen är baserade på kunskapen om emotionell intelligens och har utvecklats med hjälp av forskare, psykologer och inte minst barnen själva."

Soundtrap (Stockholm, 10 anställda)
"Med Soundtrap skapar man och spelar in musik tillsammans online, direkt i webbläsaren på sin dator, surfplatta eller mobil. Dagens krångliga verktyg stänger ute många musiker och låtskrivare. Soundtrap är enkelt. Vi stöder pc, Mac, Chromebook, iOS och Android. Öppna bara en browser och börja spela in med vännerna - som Google Docs för musik."

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST