Hamburgerköttet på bilden är inte odlat i ett laboratorium. Fotograf: Janerik Henriksson/TT

Labb-odlad hamburgare har rasat i pris från 325 000 till 11 dollar

Kostnaden för att odla kött i laboratorium har fallit dramatiskt på några år - och forskarens vision om en hållbar köttindustri rycker närmre.

2013 berättade forskaren Mark Post vid Maastricht-universitet i Nederländerna att han hade utvecklat en hamburgare av kött som odlats i ett laboratorium.

Kostnaden för hamburgaren var då 325 000 dollar. Efter utveckling av metoden ligger nu kostnaden på omkring 80 dollar per kilo, eller strax över 11 dollar per hamburgare. Det skriver Fastcoexist.

I en färsk intervju med ABC News berättar forskaren Mark Post att trots att priset har fallit dramatiskt kommer det fortfarande att ta 20-30 år innan det odlade köttet är kommersiellt gångbart. Det som återstår är bland annat att skala upp produktionen.
LÄS MER: Odlat kött lockar riskkapitalet

Det odlade köttet liknar en vanlig cirkelformad röd köttbit och består av 20 000 protein-delar som har kombinerats med andra vanliga ingredienser i hamburgare såsom äggpulver och salt. Dessutom används rödbetsjuice och saffran för att färga hamburgaren.

Vad gäller smaken var inte ens Mark Post särskilt entusiastisk för två år sedan, men sade till Reuters att det "var en bra start." Två testpersoner beskrev att smaken liknade vanligt kött, enligt Reuters. Testpersonerna noterade även frånvaron av fett.

"Köttproduktionen är vid sitt maximum, och vi behöver komma på alternativ", sade Mark Post 2013 när han kungjorde sitt odlade kött. Han menar att det är mer ekonomiskt och hållbart att odla kött i laboratorium snarare än föda upp och slakta djur.

Köttindustrin stod 2013 för en knapp femtedel av utsläppen av växthusgaser.

Post ser odlat kött som ett effektivare sätt att tillgodose världens växande efterfrågan på protein.

"Från en liten muskelbit kan man producera 10 000 kilo kött", säger Mark Post i den färska intervjun med ABC.

Relaterade artiklar


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.