Fotograf: Wikimedia Commons

Warren Buffets snabbmatsjätte stryker läsken från barnmenyerna

En amerikansk snabbmatsjätte som ägs av Warren Buffett stryker läsk från barnmenyerna - trots att Buffett är största aktieägare i läskbolaget Coca-Cola.

Den amerikanska snabbmatsjätten Dairy Queen stryker drycker med socker från barnmenyn efter påtryckningar från hälsoorganisationer. Det rapporterar amerikansk affärspress.

Från och med 1 september i år stryks läsken och ersätts med flaskvatten och mjölk. Det kommer fortfarande gå att specialbeställa läsk till barn på Dairy Queen, men läsk kommer inte finnas med på barnmenyerna eller marknadsföras tillsammans med barnmåltiderna.

Dairy Queen är en glass- och snabbmatskedja med omkring 6 400 restauranger globalt, varav merparten i USA.

Dairy Queen ägs av Warren Buffetts Berkshire Hathaway. Samma bolag är förövrigt den största aktieägaren i läskjätten Coca-Cola. Coca-Cola är enligt Wall Street Journal den största leverantören av läsk till Dairy Queen. 

Buffett är en lojal förespråkare av Coca-Cola och vid Berkshire Hathaways senaste bolagsstämma berättade miljardären att han uppskattade att en fjärdedel av kalorierna han konsumerat de senaste 30 åren kommer från läsk.

Berkshire Hathaway har avböjt Wall Street Journals förfrågan om en kommentar kring beslutet.

McDonald's, Burger King och Wendy's har infört liknande åtgärder. Andra kedjor, som Subway, Chipotle och Panera exkluderar redan socker från barnmenyerna enligt CNBC.

De flesta av Dairy Queens restauranger drivs av franchisetagare och enligt företaget kan vissa av dessa välja att inte följa bolagets rekommendationer.

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST