Fotograf: Stocksnap

Rekrytera rätt med expertens 10 tips

Ska du anställa? Jens Nordquist på Academic Work Sverige delar med sig av sina bästa tips: förbered dig ordentligt och anpassa dig till dagens situation.

1. Inventera vad du behöver
Var står du i dag? Vad har du för kompetenser internt? Var är du stark och var är du mindre stark? Vad saknar du? Hur använder du kompetensen? Var behöver rekryteringen ske?

2. Sätt upp en kravprofil
Se till att du vet vad du letar efter och varför. Anpassa profilen efter dagens krav. Och kom ihåg att det är lätt att stirra sig blind på antal års erfarenhet och glömma "de mjuka delarna", de personliga egenskaperna.

3. Skräddarsy ditt letande
Anpassa din annons och dina sökvägar efter vilken profil du letar efter. Att använda sig av Linkedin eller branschsajter där målgruppen kan röra sig är smart. Sociala medier är också bra redskap.

4. Glöm curriculum vitae
CV:t spelar inte längre en lika viktig roll. Många använder sig redan i dag hellre av Linkedin och laddar in profilen i ansökan. Men vad personen har gjort är förstås fortfarande relevant.

5. Pröva tester
Man kan bygga in begåvnings- och färdighetstester redan i ett första skede. Det kan göra att personer släpps igenom som inte hade kommit så långt med bara ett CV i ryggen.

6. Fixa en shortlist
Korta ner din "longlist" till en "shortlist". Välj ut personer som matchar din kravprofil. Vad har de gjort, hur verkar de vara som person?

7. Kalla till intervju
Kalla fem-sex stycken för en tjänst och sedan kanske två eller tre i nästa fas.

8. Intervjua smart
Formell erfarenhet kan man läsa sig till, men fokusera gärna intervjuerna på den personliga kompetensen och egenskaper. Hur agerar den här personen i skarpt läge? Strunta i hypotetiska frågor.

9. Kolla referenser
Referenser kan vara ett bra komplement. Men var selektiv när det gäller vilka källor du kontaktar. Exempelvis säger den före detta chefens kommentarer oftast mer än en kollega.

10. Ge en bra introduktion
Det finns ett direkt samband mellan en bra introduktion och hur länge man stannar på företaget.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST