Fotograf: Montage VA

De bästa teckensnitten för ditt CV

Vilket teckensnitt ska man använda i sitt CV? Den frågan har några designnördar besvarat.

Konsten att skriva ett bra CV är svår. Minsta detalj signalerar någonting till din framtida arbetsgivare. Därför frågade tidningen Bloomberg tre teckensnittsnördar vilka teckensnitt som är bäst och sämst att använda i ett CV.

Juryns favorit: Helvetica.

"Helvetica går rak på sak, och slår inte över åt något håll. Den känns professionell, avslappnad och ärlig", säger Brian Hoff, kreativ chef på Brian Hoff Design, till Bloomberg.

Trots att det finns många teckensnitt som liknar Helvetica ska man hålla sig till orginalet tycker en expert. "Helvetica är vacker. Det finns bara en Helvetica", säger Matt Luckhurst, kreativ chef på Collins.

LÄS ÄVEN: Så får du toppjobbet - utan CV

Om du har ett långt CV kan du använda Garamond för att få plats med allt på en sida enligt Luckhurst. Teckensnittet hjälper ögat att vandra över texten tycker han.

Superklassikern Times New Roman är en vattendelare. Martina Flor, en designer från Berlin, säger till Bloomberg att hon gillar den trots dess något trötta rykte. 

Brian Hoff håller inte med. Om du använder Times New Roman signalerar du till din framtida chef att du inte har ansträngt dig. "Det är som att ha på sig mjukisbyxor", säger han till Bloomberg.

LÄS ÄVEN: Tre fällor att undvika när du vässar ditt CV

Ett lite lyxigare teckensnitt som kan funka för vissa jobb är Didot. "Den är hög, lite snofsig, och lite feminim", säger Luckhurst. Men, frågar han sig, har du smoking på dig till en jobbintervju?

Courier faller inte juryn på läppen. "Du har inte en skrivmaskin så låtsas inte att du har det", säger Luckhurst.

Comic Sans då? Nej. Den ska inte finnas på ditt CV "om du inte söker till en clownskola", säger Hoff till Bloomberg.

En rolig detalj är att Bloomberg nyligen använde just Comic Sans på en omslagsbild.

Bloombergs experter tittar även på två mindre kända teckensnitt. Proxima Nova beskrivs som en dämpad Helvetica-klon. Den kostar dock över 150 kronor att köpa. 

Den snirkliga Zapfino kanske är bättre att använda på en bröllopsinbjudan än i ett CV, menar Luckhurst.

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST