Fotograf: Keld Navntoft/TT

Glöm paddan - här är datorn svenskarna är galna i

Stor som ett kreditkort och tillverkad i England. Raspberry Pi är succédatorn som säljer som smör och lär barnen programmera. Och svenskarna är galna i den.

Den lilla datorn Raspberry Pi skulle tillverkas i några tusen exemplar, kosta 25 dollar och lära barn att programmera. Men det visade sig att medskaparen Eben Upton och hans kolleger knäckt koden till en affärsidé värd flera hundra miljoner dollar.

"Raspberry Pi i sig själv omsätter i dag cirka 100 miljoner dollar och tillbehörsmarknaden för tredjepartstillverkare är ungefär 50 miljoner dollar", säger Eben Upton.

Allt började ett dystert år 2006. Smällen efter IT-bubblan ekade fortfarande mellan väggarna på universitetet i Cambridge. Ansökningarna till de datavetenskapliga ingenjörsutbildningarna hade sjunkit lika snabbt som börsen.

"De få sökande som kom in saknade ofta programmeringserfarenhet och hade bara vana av att sitta väldigt mycket framför datorn", säger Eben Upton, som på den tiden var doktorand.

För att säkra återväxten skapades en stiftelse och en tanke om en dator så oemotståndlig för en vetgirig tioåring att det bara kliar i fingrarna av programmeringslust.

Enligt Eben Upton uppstod dagens och framtidens stora brist på programmerare redan i slutet på 80-talet när spelkonsoler och mer användarvänliga pc-datorer tog över från enklare hemdatorer. Innan fanns det ingen genväg. Skulle man spela ett spel var man tvungen att skriva några rader kod bara för att starta det.

"I dag finns inte möjligheten att snubbla över programmering när man bokstavligen bara skrapar på ytan till IT-världen med sin Ipad. Med Raspberry Pi vill vi återuppväcka nyfikenheten vi själva upplevt som barn", säger han.

Tanken var ett tusental egentillverkade enheter. I sina vildaste drömmar tänkte de kanske 10 000, för hela produktens livstid.

Men så lade BBC-reportern Rory Cellan-Jones ut ett filmklipp om Raspberry Pi på sin blogg i maj 2011. Två dagar senare hade 600 000 personer sett det på Youtube.

Problemet var bara att de lovat lite för mycket i videon.

"Vi insåg att vi inte kunde tillverka så många själva utan fick hitta en mer skalbar lösning och bestämde oss för att tillverka den på licens."

Den 29 februari 2012 släpptes den första Raspberry Pi till försäljning. Webbsidan kraschade av överbelastning. De första 10 000 enheterna såldes under de två första timmarna. När dagen var över hade de sålt 100 000.

"Idag har vi sålt tusentals gånger mer av de här maskinerna än vi trodde, så det börjar sjunka in. Men vi var rejält överraskade", säger han.

Innan det klassiska Youtubeklippet hade teamet lagt fyra år på att designa hårdvaran och fundera på hur de skulle få folk intresserade. Och under långa perioder såg den inte ut att bli av alls. 

"Jag önskar att jag kunde säga att vi planerat den här framgången själva, men det är till stor del tillfälligheter och ett enormt behov som skapat framgången", säger Eben Upton.

Idag är stiftelsen åtskild från bolaget som har hand om utveckling och försäljning av praktiska skäl. Men all vinst som blir över efter utvecklingskostnader går direkt till stiftelsens välgörenhetsprojekt, som hela tiden blir fler och fler, och målen vidgas snabbt.

"Det finns mycket att göra, både i England och runt om i världen. Som att öka tillgängliheten av datorer i fattiga länder, vilket vi nu kan ha som mål."

Och länder världen över är galna. Galnast av de alla är svenskarna.

"80 procent av alla Pi exporteras. Flest till Nordamerika. Men normaliserar man sålda enheter och trafiken till vår sida efter befolkning är Sverige 15 procent större än Storbritannien, som är vår näst största marknad", säger han.

Har några barn lärt sig programmera då? En hel del.

"En tredjedel av alla Raspberry Pi hamnar i händerna på barn och ungdomar. Ofta via uppmuntrande föräldrar, via skolan eller med sparade fickpengar", säger Eben Upton.

Den andra tredjedelen av alla Pi återfinns i dag inom industrin. Från början tack vare lågt pris, men nu även för driftsäkerheten.

"Det blir så när du gör 5 miljoner av någonting. Kvaliteten ökar när du gör väldigt många."

Den sista tredjedelen köps som hobbymaskiner. Oftast av de "makers" som använder dem till att skapa det ena projektet galnare än det andra.

"Pi driver inte på utvecklingen, men det möjliggör någonting nytt. Vi ger folk ett verktyg och de listar ut hur de ska använda det, kreativiteten är enorm där ute idag", säger han.

Även tillgången på nya ingenjörer ser ljusare ut.

"Här i Cambridge är det nu fler ansökningar än under toppen på IT-boomen, som var det tidigare rekordet. Det är ett lovande tecken. Inte bara på grund av Raspberry Pi, utan vi ser en bred rörelse som kämpat hårt och länge för att lyfta frågan världen över", säger Eben Upton.

Men sagan är inte all där. Nyligen släpptes Raspberry Pi 2. Lika liten, lika billig, men mycket kraftfullare. 

Efter två veckor hade man sålt 500 000 exemplar. Och nu har Eben Upton skruvat upp förväntningarna jämfört med för tre år sedan.

"Den nya enheten är mer jämförbar med en helt vanlig pc. Därför är det en utmanare på varje ställe i världen där det står en pc i dag, så jag tror storleken på marknaden är nästintill obegränsad. 5 miljoner på tre år är bara början", säger han.

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST