Videointervju: "Många med psykisk ohälsa har anvundsvärda förmågor"

Psykiskt sjuka har stor potential att använda sina förmågor till samhällets och näringslivets gagn. Deras sätt att tänka är nämligen grunden till innovation, enligt överläkaren Simon Kyaga. 

I premiären av Veckans Affärers Innovationstvodd intervjuas överläkare Simon Kyaga om innovation och tolerans. Innovation kräver förmåga att tänka och agera bortom invanda mönster. Det kan vara både kostsamt och farligt. Att tänka och agera annorlunda innebär alltid en risk att bli utesluten ur den sociala gemenskapen. Det är därför frågan om tolerans är avgörande för kreativitet och innovation. 

Simon Kyaga har tillsammans med sina kollegor lett en av de största studierna kring sambandet mellan kreativitet och psykiskt sjukdom. Sommaren 2014 berättade han om resultatet i ett uppmärksammat sommarprat.

Han är övertygad om att det finns många diagnoser som kan vara en outnyttjad tillgång i näringslivet. Autister med förmågor inom naturvetenskapen är bara ett exempel.

"Synen på personer med psykisk ohälsa håller på att förändras. Insikten att de besitter avundsvärda förmågor sprider sig", säger han.

Du kan läsa mer om Simon Kyaga och hans forskning i nummer 19 av Veckans Affärer. Klicka i spelaren ovan för se på premiären av Veckans Affärers innovationstvodd med Simon Kyaga som gäst.

INNOVATION SVERIGE

"Var innovativ eller dö!" De klassiska orden från Apples vd är inspiration för Innovation Sverige, en videoblogg om innovation, kreativitet och mångfald.

Varannan vecka intervjuar videojournalisten Mats Ögren Wanger ledande profiler inom näringsliv, politik, forskning och samhälle om Sveriges ödefråga: hur ska vi återta vår position som världens ledande innovationsland?

Läs mer på innovationsverige.se


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

För dig som prenumerant