1 av 3
Bildspel: "Det här är precis vad jag drömt om och kämpat för" Fotograf: Jonas Bilberg

Hon gör skillnad på Spotify

Toppstudenten Lisa Parfelt handplockades inte bara till en skräddarsydd roll på Spotify. Hon fick bestämma titeln själv också. Det blev difference maker.

Din titel? Vad gör en difference maker?
"Det är en skräddarsydd roll som jag själv har fått vara med utforma. Tanken är förstås att jag ska in med nya ögon och bidra till en positiv skillnad inom företaget. Jag jobbar nära vår vd och grundare Daniel Ek och vår ledningsgrupp.

Mina projekt kan handla om hur vi på bästa sätt bygger vår användarbas till att utforska vilka möjligheter vi har att utveckla vår genomslagskraft inom ett specifikt segment. Just nu jobbar jag med ett häftigt event som kommer gå av stapeln till sommaren."

Hur var det att gå direkt från Handels till Spotify?
"Fantastiskt. Många kanske skulle tycka att det var skrämmande att börja på ett globalt företag direkt efter examen, men det här är precis vad jag drömt om och kämpat för. Dessutom vet jag att jag är kvalificerad. Jag har hunnit med att både arbeta och studera utomlands i bland annat USA, Kina och Australien mellan min kandidat- och magisterutbildning. Från dag ett har jag blivit tilldelad olika företagsstrukturella projekt utan allt för många riktlinjer."

Hur kommer du fram till nya idéer?
"Det kan vara svårt att komma på en helt nya idé från grunden. Men om man tar något som redan existerar och funderar på hur man kan föräbttra det så kan man skapa nya idéer.  Jag tycker att jämställdhet är otroligt viktigt och därför har vi kommit med en del förslag på hur vi kan implementera jämställdhetsfrågor i samband med olika projekt. På Spotify är kreativitet och innovation något som uppmuntras och för att kunna komma på en ny idé försöker jag vara så öppensinnad som möjligt. En idé är alltid mycket bättre än ingen idé alls."

Får du någonsin prestationsångest?
"Det kan jag absolut få. Framför allt tror jag att jag kände en viss prestationsångest innan jag hade börjat, för då visste jag inte vad man förväntade sig av mig eller vad jag kunde förvänta mig av andra. Men det släppte väldigt fort. Oavsett om du har jobbat fem år på företaget eller fem månader så bidrar alla på sitt sätt och lär sig av varandra. Får jag prestationsångest kan det vara skönt att pausa en skund och tänka på att det finns en mening med att just jag är där jag är och att jag fyller ett syfte."

Hur hävdar man sig utan att trampa folk på tårna?
"Genom att lyssna på andra och ge andra respekt så vinner du själv respekt. Man kommer långt på att vara ödmjuk. Samtidigt har jag upplevt att det är viktigt att visa att man vet vad man pratar om, speciellt när man är ny på ett företag."

Har du några tips till andra som handplockas till en stor organisation?
1. Våga drömma stort och våga följa dina drömmar.
2. Ta för dig. Ingen fråga är för dum för att ställas och kom ihåg att du är där av en orsak.
3. Var dig själv. Försök inte anpassa dig till vad du tror är normen.
4. Ha kul!

LISA PARFELT

Ålder: 27 år.
Bor: Stockholm.
Gör: Female Economist of the Year 2014 med skräddarsydd roll på Spotify.
Bakgrund: Master i marketing och media management vid Handelshögskolan i Stockholm. Har studerat i Kalifornien och Shanghai och jobbat för riskkapitalbolaget Rocket Internet i Sydney samt för Keybroker, CBRE Global Investors och Patriksson Communicaitons.

Relaterade artiklar


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.