Fotograf: Stocksnap

Studie: Hjärnans sätt att jobba förändras när vi bär kostym

Att bära kostym förändrar hur din hjärna jobbar. Du känner dig inte bara mäktigare utan även ditt sätt att förhålla dig till detaljer ändras. Det visar ny forskning.

Forskare i USA har undersökt försökspersonernas tankebanor i förhållande till hur formellt klädd man är. Studien visar att kostymbärare känner sig mer mäktiga, vilket får dem att tänka i större banor i stället för att fastna i detaljer.

Det vill säga en kostym genererar mer abstrakt tänkande och mindre konkret tänkande och förändrar därmed hur vi ser på världen, enligt psykologen Abraham Rutchick från California State University, enligt ScienceAlert.

Undersökningen var uppdelad i två experiment och omfattade studenter.

I det första bad forskarna studenterna att dyka upp i vilken klädsel som helst och sedan fick studenterna själva bedöma hur pass formell klädseln egentligen kändes. Personerna fick sedan genomgå kognitiva tester för att mäta om man processar information på ett abstrakt eller konkret sätt.

Här bygger resonemanget på att abstrakta tankegångar är förenade med ett bredare tänk, vilket ofta krävs i ledarskapssammanhang, medan konkreta tankegångar begränsar tillvaron och leder till överdrivet fokus på detaljer, enligt studien.

Det andra experimentet gick ut på att få hälften av studenterna att dyka upp i kostym innan dessa genomgick det kognitiva testet.

LÄS ÄVEN: "Därför låtsas vissa välbetalda män jobba 80 timmar i veckan"

Resultatet var tydligt – studenterna som bar kostym tänkte i större banor. Forskarna menar också att effekten blir densamma oavsett hur länge du går klädd i kostym. Forskarnas slutsats är att det dagliga valet av klädseln påverkar kognitionen och hur man tolkar objekt, människor och händelser.

Forskning kring hur kläder påverkar vår kognition befinner sig ännu i linda, men en studie från 2012 visade på liknande effekter när de som ingick i studien tog på sig en vit laboratorierock – det vill säga personerna blev mer benägen att fokusera på detaljer i stället för de breda penseldragen.

Den nya studien visar att en kostym inte bara gör att vi känner oss mer mäktiga, utan skapar också ett större socialt avstånd till andra människor, enligt ScienceAlert.

LÄS ÄVEN: Studie: Högpresterare har annorlunda kopplingar i hjärnan

Relaterade artiklar


Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.