Justine Musk under ett TED Talk. Fotograf: Youtube

Elon Musks exfru om vad som krävs för extrem framgång

På en frågesajt undrade någon hur man kan bli lika framgångsrik som Elon Musk. Något oväntat gav Elon Musks exfru ett svar - och ett mycket uppmärksammat sådant.

"Bli besatt, bli besatt, bli besatt."
Så lyder framgångsreceptet för att bli extremt framgångsrik enligt Justine Musk, som var gift med superentreprenören Elon Musk mellan 2000-2008.

Elon Musk ligger bland annat bakom elbilstillverkaren Tesla och rymdprojektet Space X och därför var det kanske heller ingen slump att hans tidigare fru trodde sig ha svaret på frågesajten Quoras fråga: "Hur kan jag bli lika stor som Bill Gates, Steve Jobs, Elon Musk och Richard Branson."

Justine Musks svar har väckt uppmärksamhet i amerikansk affärspress och bland annat New York Times har skrivit om det.

Hon ser sig inte som någon insider utan snarare en betraktare, men New York Times konstaterar att det är ovanligt med en inblick i mogulernas liv samt att akademiker och författare ofta får gissa sig till vad som leder till sådana extrema framgångar – även om det såklart händer att den typen av personer kommer ut med egna böcker om sitt liv.

Justine Musk har dock valt att ge sin syn på saken eftersom hon läst massor om vad som leder till framgång, men vill passa på att dela med sig av det som folk inte berättar i självhjälpsböcker.

Följden blev en rad inlägg under ett par veckor.

Justine Musk menar att det krävs en extrem personlighet för att uppnå extrema framgångar och det sker ofta på bekostnad av annat.

Personerna har många gånger sett som missanpassade och tvingats se världen annorlunda än gemene man, vilket gör att andra människor kan uppleva sådana personer som lite galna, enligt Justine Musk.

Extremt framgångsrika personer kombinerar också briljans med en galen arbetsmoral och man drivs inte av att bli superrik, utan det blev mer en "biprodukt" av deras maniska behov av att ta reda på vad världen behöver innan den ens vet om det.

Drivkraften smittar också av sig på andra, vilket underlättar att åstadkomma det man vill.

Miljarderna fungerar som ett substitut för brist på kärlek under uppväxten och därmed ett svagt självförtroende och ger känslan av att personen ifråga styr sitt eget öde. Detta är extra vanligt om man har vuxit upp under fattiga förhållanden, resonerar Justine Musk.

Pengarna används också för att styra andra, inklusive familjemedlemmar, och ses också som en måttstock över hur bra det går.

Inläggen har resulterat i hundratals reaktioner och Justine Musk är själv förvånad över uppståndelsen, enligt New York Times.

Hon är noga med att påpeka att hon inte specifikt talar om Elon Musk samt att hon är "osäker" på hur mycket folk egentligen väger in i hennes ord.

Hon tycker ändå att Elon Musk är en "fascinerande karaktär" och har själv blivit ivrigt påhejad av honom för sina visdomsord, enligt New York Times.

Själv är Justine Musk författare och har bland annat givit ut fantasyboken BloodAngel.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.