Fotograf: StockSnap

De jobbar bara 4 dagar i veckan - och blir då både effektivare och gladare

Vad sägs om att jobba fyra dagar i veckan för full lön? Här är bolagen som redan erbjuder sina anställda detta - och tycker att det är en given win-win.

Det talas mycket om hur vi borde omforma våra arbetsveckor, för att både må bättre och prestera på en högre nivå. En av de senaste trenderna går ut på idén att vi istället borde kunna jobba fyra dagar i vecka. På flera bolag världen över erbjuder man redan det alternativet; att jobba alla sina timmar på fyra dagar istället, samtidigt som man har kvar sin befintliga lön. Detta skriver CNN Money. 

Alternativet är vanligast bland mindre bolag och har egentligen funnits på arbetsmarknaden i årtionden, men då främst för specifika yrkesgrupper som sjuksköterskor och väktare.

Nu har dock arbetssättet letat sig in även i techbolag och hos gamla jättar - och det är inte bara de anställda som tjänar på det. Detta vittnar det amerikanska app-utvecklingsbolaget Reusser Design om. Bolaget har 9 anställda och de arbetar alla från 6:30 till 17, måndag till torsdag. 

Grundaren Nate Reusser läste först om idén och efter att ha diskuterat det med sina kollegor införde de den förkortade arbetsveckan på bolaget. Det har gått två år, och Reusser menar nu att man ser tydliga fördelar med arbetssättet. Det motiverar de anställda att jobba snabbare och mer fokuserat, precis på samma sätt som många brukar göra innan de ska på semester, berättar han för CNN Money. Och de långa dagarna låter bolagets utvecklare grotta ner sig i ett projekt i fler timmar i sträck.

LÄS ÄVEN: "Vi jobbar för mycket - helt i onödan"

Reusser ser dock problem i att tidsramen för bolagets projekt blir så ihoptryckt. Om någon anställd blir sjuk en av veckans fyra dagar kan det slå väldigt hårt mot bolagets prestation. Men han menar samtidigt att det är värt risken. Den 4 dagar långa veckan har nämligen gjort det väldigt enkelt för bolaget att rekrytera och behålla talanger, då ingen av konkurrenterna i närområdet erbjuder en liknande lösning och många anställda verkar tycka om konceptet.

Ett annat bolag som erbjuder en komprimerad arbetsvecka är Basecamp. De har 47 anställda och från maj till augusti erbjuder de nu anställda som varit på bolaget i mer än ett år att bara jobba 4 dagar i veckan - och dessutom bara 8 timmar dessa dagar. 

En av jättarna som erbjuder denna typ av lösning är KPMG, i alla fall för anställda i USA. "Vi inser att detta är en win-win-situation för bolaget och de anställda", säger Barbara Wankoff, KPMG:s director of workplace solutions, till CNN Money. "De anställda blir betydligt nöjdare när de får kontroll över sin egen tid. Och det höjer dessutom moralen och produktiviteten på bolaget, samtidigt som vi lättare behåller våra talanger."

Det är dock inte garanterat för alla anställda på KPMG i USA att de kan få jobba 4 dagar i veckan, det är något de måste komma överens med sina chefer om.

LÄS ÄVEN: Professorn: "Vi borde bara jobba två timmar per dag"

Relaterade artiklar


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

För dig som prenumerant