Fotograf: TT / Richard Drew

Teslas nya satsning: Batteri som ger dig billigare el

Tesla släpper nytt om några dagar, men det blir inte någon bil denna gång. Istället blir det ett batteri som ska sänka dina elkostnader.

I ett brev till investerare meddelade Tesla i tisdags att det är ett batteri för hemmet som kommer visas upp på eventet den 30 april. Sen eventet utsågs har ryktena om vad som komma skall varit många, men ett batteri var ändå det mest väntade alternativet. Batteriet ska kunna driva ditt hem en hel dag och enligt vd Elon Musk "suger" de andra batterierna av denna typ som redan finns på marknaden. Detta skriver CNN Money.

Investerarna verkar se fram mot batteriets ankomst. Under onsdagen steg Teslas aktie 5 procent som reaktion på nyheten.

Batterier för hemmet laddas över natten, när elen vanligtvis är billigare, och kan sedan användas under dagen för att driva ett helt hem. Tidigare batterier av denna typ brukar kosta tusentals dollar. 

LÄS ÄVEN: Med nytt nanobatteri kan du ladda telefonen på 30 sekunder

På en batterikonferens visade Tesla förra året upp några prototyper, så vi vet till viss del vad vi har att vänta oss. Då ville bolaget sälja både ett batteri för familjehem och ett för kontorsbyggnader.

I ett pilotprojekt har Tesla redan börjat erbjuda batterier av denna typ till kunder hos SolarCity i USA. SolarCity är ett solenergibolag där Elon Musk själv sitter som styrlseordförande.

I USA finns det därför redan 330 hushåll som använder Teslas batterier. Batterierna är 90 cm höga och 75 cm breda och de måste installeras minst 45 cm över marken. Batterierna kan kontrolleras både via en webbplats och en app.

Det är dock oklart om batterierna som ska visas upp 30 april kommer vara identiska med de som ingår i pilotprogrammet.

LÄS ÄVEN: Teslaexperten: "Tesla blir snart nya Volvo"

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.