1 av 8
Bildspel: Klicka vidare för bilder från en dag på jobbet med Fredrik Eklund. Fotograf: Bravo TV/Charles Sykes

"Fredrik är ett levande bevis på att den amerikanska drömmen ännu lever"

På 48 timmar lanserade han en bok, hade nypremiär för sin Emmy-nominerade tv-serie och gjorde 21 radiointervjuer. VA:s reporter följde Fredrik Eklund under en hektisk dag i New York för att förstå hur en mäklare blev en bästsäljande författare.

Det har varit en intensiv morgon i USA. Fredriks nya bok "Sälj!" som toppat försäljningslistorna i Sverige lanseras idag i landet, och intresset från media är enormt även här.

"Jag är ganska van vid media. Men det här var helt galet. Jag satt i en studio och pratade med 21 olika radioprogram över hela landet", förklarar Fredrik Eklund.

Vi möts på mäklarjätten Douglas Ellimans kontor. På sjunde våningen, 17:e gatan i Chelsea. För att vara New Yorks bästa fastighetsmäklare har han ett förvånansvärt ordinärt kontor.

"Det är inte så spektakulärt, men det funkar väldigt bra. Vi har allt vi behöver, och vi är ändå nästan alltid i våra bilar på väg till en visning eller möten. Det är därför vi unnat oss egna chaufförer. Bilen är mitt egentliga kontor", skrattar Fredrik och slår sig ned för att hålla ett snabbt måndagsmöte med sin kompanjon John Gomes och assistenten Jordan Shea.

Samtalet pendlar mellan högt och lågt, från att i ena stunden diskutera detaljer kring en pågående nyproduktion värd hundratals miljoner, till att i nästa stund brista ut i ett stort gapskratt. I sin bok betonar Fredrik just vikten av att ha roligt, och menar att det är en viktig nyckel till framgång.

"Man kan inte köpa lycka för pengar, men det går faktiskt att köpa pengar för lycka. Det är otroligt viktigt att ha kul på jobbet. "

Är det en uttalad filosofi för dig som ledare?
"Absolut, jag vill att alla ska trivas på jobbet eftersom de presterar bättre då, så enkelt är det".

Genom sin medverkan i den Emmy-nominerade reality-showen "Million Dollar Listings New York" har Fredrik gått rakt in i det amerikanska folkets hjärtan med sin enorma energi och sina oväntade upptåg. Han high fivear med stela kunder, gör grimaser åt låga bud och firar av sin patenterade "high-kick" efter varje ny miljondeal. Men bakom den skojiga personligheten döljer sig en skärpt affärsman.

"Många verkar tro att det finns en motsättning mellan att ha roligt och att arbeta hårt och seriöst. Det är precis tvärtom, man behöver båda delarna", säger Fredrik.

En snabb titt i siffrorna talar sitt tydliga språk. Tillsammans med sitt team sålde han ifjol lägenheter för över en miljard dollar, och hans egen skandinaviska mäklarfirma Eklund Stockholm New York har hunnit expandera till Oslo.

Efter några snabba telefonsamtal är det dags för en rask promenad i vårsolen, genom Union Square till mediahuset Big Thinks redaktion. På vägen köper han juice och svarar på mail.

"Jag försöker alltid svara direkt istället för att avsätta två timmar varje dag åt att svara på allt. Genom att hålla det kort och koncist kan jag snabbt jobba mig igenom mailhögen".

Big Think är en slags digital think tank och har kallats för ett "Youtube för smarta människor". Idén är att intervjua framstående ledare, och målgruppen är i princip densamma som TED:s; välutbildad och medveten.

"Här har både president Obama och Bill Gates intervjuats. No pressure", retas Kenneth Gillett, som sköter all PR kring lanseringen av "The Sell!" i USA.

Medan Fredrik intervjuas i studion förklarar Kenneth varför den svenska mäklaren blivit så populär, och varför hans bok toppar försäljningslistorna i både Sverige och USA.

"Han vill vara bäst, och han gör vad som än krävs för att nå dit. Andra författare jag har arbetat med vill bara att någon ska läsa boken, att det går okej. Men Fredrik godtar inget annat än att vara nummer ett".

Under helgen låg boken tvåa på Barnes & Nobles totala försäljningslista. På söndagen ringde Fredrik till Kenneth.

"Han frågade varför boken inte låg etta. Det är typiskt Fredrik. Boken är inte ens ute ännu. Det är ju fantastiskt att vara tvåa då!", skrattar Kenneth, som spår att Eklund efter lanseringen kommer klättra ända upp till toppen av New York Times åtråvärda Bestseller-lista. De enda svenska författare som tidigare nått dit är Stieg Larsson och Liza Marklund.

Efter den timslånga intervjun ska Fredrik visa sitt senaste byggprojekt för sju potentiella köpare. Det är ett nyproducerat hus på Clinton Street i heta Lower East, där Fredrik varit med i hela processen från idé till försäljning.

"För två år sedan såg vi att området var på väg att bli hett. Samtidigt anade jag att efterfrågan på mindre lägenheter skulle komma att växa, och ritade därför planlösningen utifrån det. Idag ser vi att vi hade helt rätt i våra analyser", säger Fredrik, och berättar att han efter mindre än en vecka skickat ut kontrakt för 14 av de totalt 37 lägenheterna.

När klockan slår halv fem kliver den första kunden in genom dörren. Fredrik hälsar glatt välkommen med en high five och går rakt på sak: "What are we looking at? What's your budget?" I 45 effektiva minuter underhåller han sina till synes belåtna spekulanter, innan han skyndar hem för att hinna göra sig i ordning inför kvällens lanseringsfest på Hotel Hugo i Greenwich.

Två timmar senare står han i hotellentrén och välkomnar branschkollegor, vänner och ett gäng fans som köpt biljett för att få mingla med sin mäklaridol.

"Fredrik är en fantastisk inspirationskälla. Ett levande bevis på att den amerikanska drömmen fortfarande fungerar. Även för en svensk", skrattar en kvinna som följt Fredrik på tv och sociala medier i flera år.

Du har blivit nummer ett av alla mäklare i New York och din bok spås bli nummer ett på NY Times Bestseller-lista. Varför har du hamnat här?
"Det handlar om inställning och hårt jobb. När jag var ny i New York bestämde jag att jag alltid skulle komma till kontoret en timme före alla andra, och gå en timme senare. På så sätt måste man ju bli bäst."

Redan morgonen efter lanseringsfesten skall Fredrik intervjuas på NBC:s morgonprogram Today med 5 miljoner tittare. Dagen därpå är det premiär för fjärde säsongen av Million Dollar Listing, och när programmet sänts ska han och de andra tv-mäklarna sitta i Bravos tv-soffa och underhålla tittarna. Till helgen väntar en fyra dagar lång boksigneringsturné över hela landet.

Hur ser framtiden ut för dig, vad gör du om tio år?
"Ingen aning. Jag gör inte så långa planer, max ett år framåt. Jag och min man ska få barn, och nu fokuserar jag på det. Men allra först måste jag lyckas ta mig igenom den här veckan", avslutar Fredrik.


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium