Fotograf: StockSnap

Guldläge för kvinnliga entreprenörer i Silicon Valley

Kvinnliga tech-entreprenörer skapar högre avkastning. Något som nu fått investerarna att tänka om - nu börjar guldåldern för kvinnorna i Silicon Valley.

Endast 3 procent av tech-bolagen i Silicon Valley har kvinnliga grundare. Grundaren av det digitala hälsobolaget ZappRx, Zoe Barry, förutspår nu en riktig guldålder för kvinnliga entreprenörer - och hon har ett antal tunga studier i ryggen.

Tech-bolag som leds av kvinnor ger 35 procent högre avkastning på investerat kapital än tech-bolag som leds av män och 12 procent högre omsättning, enligt rapporen Women in Technolgy, Ready to Save the World, från Kauffman Foundation år 2013.

Zoe Barry menar att det inte bara är forskarna som har börjat uppmärksamma hur duktiga kvinnor är på att leda tech-bolag, investerarna har ocks hängt på. Företag som har grundats av kvinnor stod för 13 procent av alla VC-affärer under den första halvan av 2013, vilket kan jämföras med 4 procent år 2004.

Zoe Barry menar också att hon i dag som ensam kvinnlig grundare av ett start-up-bolag i Silicon Valley blir betydligt bättre behandlad än kvinnor på liknande positioner blev för några år sedan. Därför är det ett perfekt läge för kvinnor att ge sig på entreprenörskap i Silicon Valley, resonerar Zoe Barry.

Kvinnor som leder tech-bolag på Fortune 500 som Yahoo:s koncernchef Marissa Mayer, Facebooks operativa chef Sheryl Sandberg och IBM:s vd Ginni Rometty har via sin ledarstil bidragit till att popularisera bilden av kvinnliga företagsledare och också lett till en ökad debatt kring behovet av kvinnliga ledare inom både tech och andra branscher.

LÄS ÄVEN: Hennes startup värderas till 77 miljarder - och ska revolutionera läkemedelsbranschen

Det är dock inte bara kvinnorna i strålkastarljuset som har visat prov på sitt framstående ledarskap. Zoe Barry hänvisar bland annat till en studie i Harvard Business Review från 2011 som visar att kvinnliga ledare generellt sett får bättre betyg av omgivningen än sina manliga kollegor och att gapet ökar ju högre upp i hierarkin kvinnorna klättrar.

Ett ytterligare bevis för kvinnors framgångsrika ledarskap är att vartannat startup-bolag med två eller färre kvinnliga chefer lyckas, men har man fem eller fler kvinnor på höga poster så sticker siffran iväg till 61 procent, enligt Zoe Barry.

I hennes egen bransch, hälsosektorn, är 73 procent av cheferna kvinnor. Här har också antalet kvinnoägda bolag med en omsättning på 10 miljoner dollar eller mer tredubblats under de senaste åren.

Zoe Barry menar att rörelsen för att stödja kvinnor bara har börjat.  Hon har själv agerat mentor åt en kvinna som nyligen fick 1 miljon dollar i riskkapital och hamnade på Forbes Under 30-lista.

80 procent av de kvinnliga tech-entreprenörerna uppger att man har fått stöd i form av mentorskap, vilket banar väg för fler framgångsrika tech-bolag som leds av kvinnor, resonerar Zoe Barry. Hon avslutar med: ”…om inte det här gör det till en spännande och lovande tid för kvinnor att starta bolag så vet jag inte vad som skulle göra det.”

LÄS ÄVEN: Hon ska äga 5 bolag innan 40

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.