1 av 3
Bildspel: Acorns investerar dina småpengar från kortköp. Fotograf: Acorns

Appen som placerar dina småpengar - och vill göra alla till investerare

Måste man verkligen ha mycket pengar för att kunna investera i en personlig portfölj? Nej då, menar Acorns, och gör hundra tusentals unga till investerare.

Appen Acorns fick just in 23 miljoner dollar i sin tredje finansieringsrunda. Appen låter dig investera småpengar från kortköp i en personlig portfölj. Du kopplar appen till ditt kort och varje gång du ska köpa något rundar den upp köpet till nästa dollar. När de ackumulerade små summorna överstiger 5 dollar dras de från ditt konto och investeras automatiskt i din portfölj.

I dag har appen 650 000 användare och medelåldern bland dem är väldigt låg. Totalt har användarna sparat 25 miljoner dollar, nära 220 miljoner kronor, sedan appen lanserades i augusti. En stor summa för en målgrupp som annars inte brukar investerera eller spara på detta sätt.

"Folk associerar ofta att investera med att spendera stora summor", säger Jeff Cruttenden, vd på Acrons, till CNN Money. "När folk får reda på att de kan spara sina småpengar är det ett attraktivt koncept."

Nobelprisvinnaren Harry Markowitz har hjälpa Acrons att utveckla det system som skapar den personliga portföljen bestående av indexfonder, fastighetsaktier och företagsobligationer. Användare får svara på några enkla frågor om mål med investeringen och riskpreferans, och utifrån dessa svar skapas sedan en portfölj för dem.

Det är också möjligt för användarna att själva manuellt ändra i portföljen om de vill.

Cruttenden fick idén till appen när han pluggade. "Många av mina vänner pratade om att investera hela tiden, men de hade verkligen inga pengar att investera", säger han. 

Kostnaderna för att använda Acorns är låga. För konton med en balans under 5000 dollar kostar appen en dollar i månaden. För konton med en balans över det betalar man 0.25 procent per år.

Det är även möjligt att investera mer än bara sina småpengar via appen. "Majoriteten av användarna investerar mer än bara småpengarna", säger Cruttenden till CNN Money.

För tillfället är appen bara tillgänglig i USA, men nu planerar Acorn lanseringar även i andra länder. 


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST