Han stryper sin egen lön - för att höja minimilönen för alla andra till 600 000

70 av hans 120 anställda får sig ett ordentligt lönelyft när Dan Price slaktar sin egen lön för att höja alla andras. 600 000 kronor per år blir nya lägstanivån på Gravity Payments.

Det förs en intensiv debatt om minimilöner i USA. En som deltar i debatten på ett handfast sätt är Dan Price, grundare till Gravity Payments.

Det var när han läste en artikel om lycka som han kom på idén. Artikeln visade att för människor som tjänar mindre än 70 000 dollar per år, motsvarande över 600 000 kronor, gör extra pengar stor skillnad i livet.

Det satte igång många tankar hos Price och under måndagen överraskade han sina 120 anställda med beskedet att han planerade att under tre år höja minimilönen på bolaget till just 70 000 dollar. Detta skriver New York Times.

"Håller någon annan på att få panik just nu?", frågade Price efter att de anställdas jubel lugnat sig något. "För jag får nästan panik."

Price var 19 år när han 2004 grundade sitt bolag. I dag tjänar han nära 1 miljon dollar per år och han skulle finansiera de anställdas löneökning genom att bland annat sänka sin egen lön till just 70 000 dollar. Dessutom skulle han använda 75 till 80 procent av bolagets väntade vinst på 2,2 miljoner dollar till lönehöjningarna.

JÄMFÖR MED COMPRICER: "De ger bästa sparräntan"

Runt 70 anställda kommer få höjda löner och 30 av dem kommer faktiskt dubbla sina löner, enligt Ryan Pirkle, en talesperson för bolag. I dag är genomsnittslönen på Gravity 48 000 dollar om året.

Prices initiativ sticker ut i USA. Landet ligger i toppen av listan över länder där löneskillnaderna mellan anställda och chefer är som störst. Chefer tjänar i regel 300 gånger så mycket som den snittanställde enligt New York Times.

"Snittlönen för mig som vd jämfört med snittlönen för en vanlig amerikan är skrattretande, det är absurt", säger Price. Själv lever han inte särskilt flådigt, utan menar att hans dyraste nöjen är att betala notan när han är ute och åka snowboard. Han berättar även att han trivs med att köra sin 12 år gamla Audi.

"Trots att jag verkligen är kapitalist så är det inget på marknaden som driver mig till att göra det här", säger han. Istället menar han att han vill betala ut löner som gör det möjligt för hans anställda att leva "the American dream", köpa sitt eget hus och betala för sina barns skolgång.

LÄS ÄVEN: Superkvinnan som tjänar 607 miljoner - 8 gånger mer än sin vd


Vill du läsa fler spännande nyheter från VA?
 
Gör som 55 000 andra och anmäl dig till vårt nyhetsbrev här: 

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.