1 av 2
Fotograf: Stocksnap

Så flyr du ekorrhjulet och börjar jobba från stranden

Mikael Karlsson och hans flickvän jobbar mot svenska kunder i Sverige - från en paradisort. För VA.se berättar han hur lätt det är att fly ekorrhjulet och byta kontorsdammet mot sandstranden.

När VA.se når Mikael Karlsson på telefon kvittrar fåglarna. I träden utanför hans hus hänger vrålapor. I Sverige börjar det närma sig hemgång för kontorsnissarna men i Costa Rica har Mikael Karlssons arbetsdag precis börjat.

Han är egenföretagande digital analytiker och jobbar mot svenska kunder i Sverige. Att jobba från utlandet fungerar utmärkt och han tror det kommer bli allt vanligare i framtiden att göra som han.

"Man har några timmar då folk är på plats, sen kör man svenska kvällspasset", säger Mikael Karlsson. 

Han är 43 år har alltid jobbat som egenföretagare. Han har konsultat främst inom webbanalys, med kunder som Aftonbladet, Eniro och Sveriges Annonsörer. Just nu projektleder han åt ett svenskt analysföretag. Flickvännen jobbar på en firma som sysslar med omvärldsbevakning för ett svenskt företag. 

De viktigaste förberedelserna var att spara pengar att ha som en backup samt att uppdragsgivarna var ok med att han jobbade ifrån ett annat land.

Hur reagerade kunderna när du berättade att du skulle flytta utomlands?
"Det var blandat. En kund valde att inte fortsätta. De tyckte att den fysiska närvaron på kontoret krävdes. Vissa företag har ju den traditionen att man ska vara på plats för att ledningen vill ha koll. Sen har vi företag som mognat mycket mer och förstått att det är viktigare att man har rätt kompetens än att man är på rätt plats. De har byggt in kontrollen i arbetet istället."

Månadskostnaden för hyra, mat och drivmedel i området där han flickvännen bor är omkring 10-12 000 kronor. Det är lite så och så med internetuppkopplingen, men det fungerar för att han ska kunna göra sitt jobb. Ibland går elen i hela byn och då är det bara att tända stearinljuset och vänta på att den ska slås på igen. Fast det kan också vara en skönt att vara bortkopplad en stund."

Mikael och hans flickvän bor i en liten by utanför backpacker-paradiset Montezuma. De började gilla området med den storslagna naturen och de organiska restaurangerna efter att ha varit där på surfresor. "Det kom en buss med hippies på 60-talet och de lämnade aldrig."

Att bo i Costa Rica men att jobba med svenska kunder fungerar utmärkt för Mikael men han saknar torsdagsfikan och en del av det sociala på kontoret. Tidsskillnaden mellan Sverige och Costa Rica gör att det blir många tidiga morgnar och sena kvällar för Mikael.

"Jag har tur för leverantörerna vi använder i de projekt jag ansvarar för sitter också i andra länder, Danmark och Finland. Så vi har alltid jobbat via Skype och det har funkat bra."

Han jobbar mot Sverige och skattar i Sverige. I Costa Rica befinner han sig på turistvisum som förnyas var tredje månad. Arbetsdagen, som är schemalagd, är ungefär 8 timmar. Lite mindre än i Sverige då han brukade jobba 10-12 timmar per dag.

Förutom konsultandet skriver Mikael Karlsson även för den digitala marknadsföringssajten Dagensanalys.se (som har ett artikelsamarbete med VA.se).

Tror du att din situation kommer bli vanligare framöver?
"Jag tror det kommer bli jättevanligt. Den yngre generationen tar internet för givet. Man umgås mer och mer med sina vänner online. Det krockar ju lite grann med att man ska sitta på ett kontor 8-5. Varför då, när allt finns online? Fler och fler företag verkar mogna och satsar mer på att anställda ska leverera snarare än att lägga vikt vid deras närvaro."


Det här Mikaels tips för dig som vill fly ekorrhjulet och jobba från utlandet:


Övertyga chefen
"Bygg upp ett förtroende att du levererar. Börja plantera frågan om distansarbete väldigt lätt. Kanske ber du om att jobba hemifrån någon dag i veckan. När det funkar ber du om fler dagar. Sen när företaget är bekvämt med att du levererar och ingen längre reagerar på att du jobbar hemifrån kan du be om en längre, men tidsbestämd period, på ett halvår eller år."

Det handlar om att ändra sättet att tänka - inte att ändra något praktiskt
"Egentligen handlar det ju inte om att förändra det praktiska, utan att förändra ett sätt att tänka. På kontoret mejlar vi ju varandra fast vi är där."

Etablera djupa relationer med kunderna innan du åker
"Innan man åker utomlands bör man ha träffat varandra ofta. Jag tror att den fysiska kontakten underlättar väldigt mycket när du väl är i utlandet. Jag har suttit på kontoret hos min nuvarande uppdragsgivare och lärt känna dem väl."

Ha regelbundna möten
"Vi har stående möten i mina uppdrag och det är viktigt. Tappa inte kontakten. Också trevligt att ha det via Skype-video ibland. Då får jag tänka till lite, eftersom jag oftast sitter i bara mina shorts."

Ha ett yrke som lämpar sig för distansarbete
"Alla typer av arbete där kommunikationen är digital lämpar sig. Jobbar du exempelvis med sökmotoroptimering finns det ingen anledning till att sitta på ett kontor, annat än traditionen. Programmering är perfekt. Många företag hyr ju redan in programmerare från Indien och Bulgarien. Så att jobba virtuellt är inget nytt - det är bara vårt mindset som är nytt."

Bosätt dig inte på turistorter
"Bo gärna utanför sådana. För det första är de områden oftast mycket säkrare, billigare och för det andra är det mycket roligare att lära känna lokala personer."

Bli inte lurad på boendekostnaden
"När du väljer boende kommer du alltid att bli lite lurad på månadskostnaden. Bäst är att hyra från någon som bor här lokalt. Problemet är bara att de inte har sina boenden på internet. Så det är bäst att du först kommer hit och bor på ett hotell några veckor, eller på ett vandrarhem. Då kan du välja boende när du är här istället för att köpa grisen i säcken på internet. Hyr du från en expat som byggt ett hus här i Costa rica kostar det upp till 1200 dollar i månaden men hyr du från en medborgare kostar ett liknande hus 300 dollar i månaden."

Ha en backup hemma i Sverige och fixa autogiro
"Om min bankdosa går sönder blir det jobbigt. Min adress är ju '200 meter norr om bageriet vid stranden'. Det funkar inte. 

Se till att alla räkningar skickas elektroniskt och använd autogirering så gott det går. Jag har lyckats så att jag idag inte får några fysiska brev som jag måste hantera. Men om det skulle dyka upp något har jag vidarebefodrat posten till min syster som hanterar det."

Skaffa ett Skype-out-abonnemang
"För bara några ören i minuten kan du kontakta alla i Sverige, precis som vanligt. Om du skaffar ett eget Skype-out-nummer kan även dina kontakter hemma ringa till dig som vanligt. Jag har ett eget 08-nummer som min uppdragsgivare eller vänner kan använda. När de ringer 08-numret kopplas det automatiskt till min Skype som alltid är på, där jag svarar som vanligt."

Berätta att du är borta
"Var noga med att kommunicera till alla vart du ska, hur länge du ska vara borta och hur de kan få tag på dig. Det är plattformen för att du ska få förtroende att fortsätta jobba, fast utomlands. Med dagens teknik är det enkelt att behålla kommunikationen precis som vanligt. Jag använder mail, Skype-out-nummer, Facebook, LinkedIn, Viber, Whatsapp, Instagram och har en egen blogg."

Slarva inte med visumregler och välj ett säkert land
"Se till att du kan stanna den perioden du vill utan problem. Välj ett land där du kan hela tiden förlänga ditt visum som till exempel Costa Rica, Nicaragua, Belize.

Välj ett land där det är säkert. Det är jobbigt att hela tiden vara orolig om att bli rånad eller kidnappad. När du väljer ditt boende ska du kolla upp innan hur säkert ditt område är. Där jag bor nu är det mycket säkert men bara 30 minuter på en väg igenom djungel till en annan strand är läget mycket värre. Där är det inbrott var och varannan dag."

Se verkligen till att internet fungerar
"Här är en internetuppkoppling inte alltid vad vi anser är en internetuppkoppling. De säger att ja, Wifin fungerar, men de förstår inte att till wifin måste man ha en internetuppkoppling. Jag har sett hus där de annonserar att de har internet, som sen visar sig vara grannens uppkoppling två hus bort."

Glöm inte bort transportkostnaden i din budget
"Oftast måste du ha egen transport. Lägg till det till din budget. Där jag bor går det inte att vara utan egen transport. Det går en buss två gånger per dag till storbyn som ligger en timme bort, men den bussen kommer och går som den vill. Med egen transport får du frihet och kan även åka på upptäcktsfärder."

Slarva inte med försäkringar
"Du måste ha en egen försäkring från Sverige. Det måste du ta med i budgeten. Det är en förlängd reseförsäkring som du måste skaffa. Om något händer och du inte har försäkring kan det bli mycket dyrt och din vistelse utomlands kort."

Välj rätt bankkort
"Välj ett bankomatkort passar för att ta ut pengar i utlandet. Nordea tar exempelvis 40 kr per uttag. ICA-kortet tar inget i avgift."


LÄS ÄVEN: Li Ka-shings sagolika liv - från flykting till rikast i Asien


Relaterade artiklar


Kalendarium

För dig som prenumerant

VA Superkarriär:

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.