Fotograf: Magnus Wallin

Han köpte första aktierna som 13-åring - idag är han 20 och har en miljonportfölj

Som 13-åring satsade Sam från Stockholm 11 000 kronor på aktier. Idag är han en nybliven 20-åring och portföljen har med noggrann skötsel och sparsamhet vuxit rejält.

Som 13-åring investerade Sam Tabari från Stockholm 11 000 kronor i aktier. Pengarna hade han skrapat ihop genom ett extrajobb som fotbollsdomare. 

Vännerna i samma ålder var frågande.
"De undrade hur jag vågade och orkade bry mig om sånt redan nu", berättar Sam.

Aktieintresset har definitivt hållit i sig. Idag är han en nybliven 20-åring som pluggar ekonomi, driver ett eget företag - och har en aktieportfölj värd över en miljon kronor.

När han började investera 2008 rådde finanskris. Han gick inte in vid botten, men strax innan.

"Nivån på mina analyser var inte så hög på den tiden. Jag ville ha svenska storbolag och tänkte ungefär att nu vill folk inte köpa lastbilar, men de kommer de vilja göra efter finanskrisen. Så jag köpte Volvo", konstaterar Sam.

Nyckeln till högre avkastning låg i mer kunskap, insåg Sam. Han började följa marknaden noggrant och läste på om företag och strategier.

Idag är Sam Tabaris portfölj värd drygt 1,3 miljoner kronor. Det är svårt att avgöra exakt hur mycket som är insättningar och hur mycket som är avkastning eftersom han kontinuerligt satt in nya pengar. Men han uppskattar att 800 000-900 000 kronor är avkastning och att resten är pengar han har satt in. Förra året hade hans portfölj en avkastning på 31 procent.

I takt med att han har lärt sig mer har investeringarna blivit mer avancerade. I snitt ägnar han två timmar varje dag åt sin portfölj och numera prövar han även på optioner. Amerikanska aktier är något han intresserat sig för allt mer under det senaste året. Han vill bland annat dra nytta av den starka dollarn. "En stor del av överavkastningen under 2014 fick jag genom övervikt mot USA", konstaterar han.

Teknisk analys använder han för att motverka de psykologiska börsfällorna.

"Girighet och rädsla är farligt när man investerar. Jag hittar intressanta bolag med fundamental analys, men sen tajmar jag köp och sälj med teknisk analys."

Veckans Affärer har tagit del av Sam Tabaris portfölj som idag ligger på drygt 1,3 miljoner kronor. Den innehåller åtta aktier, vilket Sam tycker är en bra nivå.

Ett av Sams bästa innehav under 2014 var flygbolaget Southwest Airlines.

"De har gynnats starkt av konsolideringen i branschen och det låga oljepriset. Den amerikanska flygmarknaden har i princip blivit ett oligopol. Southwest flyger bara inom USA, vilket gör att de inte konkurrerar med bolagen från Gulfstaterna som har subventionerade bränslekostnader", berättar han.

Ett svenskt bolag i portföljen är aluminiumföretaget Gränges. "De var extremt lågvärderade vid börsnoteringen i oktober förra året och börsen hade dessutom en liten dipp just då."

SAM TABARI

Ålder: Fyllde 20 år i mars.
Bor: Stockholm
Utbildning: Pluggar just nu Industriell ekonomi på KTH.
Gör: Ägnar i snitt två timmar per dag till sina investeringar, och driver läxhjälpsföretaget MatteHjälpen.

Det har blivit svårare att hitta intressanta case på senare år i Sverige tycker Sam. Med det menar han lågvärderade bolag som har potential att växa. När han letar bolag börjar han med ett utzoomat makroperspektiv. Sedan hittar han trender, och till sist bolag som verkar intressanta inom trenderna. 

Han skiljer på investeringar och trades.

"Investeringar behåller jag tills min grundtes bryts: har något i bolaget fundamentalt ändrats som gör att jag ska sälja? När det gäller trades har jag en mycket mer kortsiktig tidsram och väljer i förhand tekniska kursnivåer eller andra mål som jag disciplinerat försöker hålla."

I höstas började Sam på KTH där han läser Industriell ekonomi. Nyligen deltog han i CFA Research Challenge som är en internationell universitetstävling i aktieanalys. Tävlingen gick ut på att analysera ett svenskt storbolag. Sam och hans lag från KTH gick vidare till Sverigefinalen där de kom tvåa.

Målet efter examen är givetvis finansbranschen, närmare bestämt asset management eller private equity. Sommaren tänker han ägna åt att skriva en bok om sina investeringar och om entreprenörskap.

Vid sidan av studierna driver han ett läxhjälpsföretag. Arbetet med redovisningen i det egna företaget har hjälpt honom vid investeringarna. När han började köpa aktier visste han inte ens vad en balansräkning eller resultaträkning var.

Att starta eget är verkligen något han kan rekommendera unga att göra.

"Det är bland det roligast och mest lärorika man kan göra. Det är både kunskapsmässigt och ibland ekonomiskt mer givande än att ta ett vanligt extrajobb."

Sams tips är att ha en extremt simpel affärsmodell och att vara i en bransch med så låga inträdesbarriärer som möjligt.

"Börja smått. Glöm stora inköp, anställning av personal och extern finansiering. Sånt kommer efterhand med att företaget växer", säger Sam.

Sam Tabaris tips till unga investerare:

1. "Kom bara igång och köp aktier! Du kommer lära dig marknaden under tiden. Satsa på stabila svenska storbolag i början."

2. "Sluta aldrig läsa på. Det är en pågående process som aldrig tar slut. Varje år har jag tittat tillbaka och undrat hur jag kunde ta beslut baserat på hur lite jag visste då. Men det är okej och ett tecken på att man gör framsteg."

3. "Bli aldrig girig och bli aldrig rädd. Det är det absolut farligaste när man investerar."

4. "Se förluster som en del av lärandet. Misstag är lärande och förluster är kostnaden för din utbildning."


Vill du läsa fler spännande nyheter från VA?
 
Gör som 55 000 andra och anmäl dig till vårt nyhetsbrev här: 

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST