1 av 3
Fotograf: Out of Office/Press

De sade upp sig för att köra after work på heltid

After work-konceptet Out of Office lockar tusentals festsugna karriärister i hela Norden.
Bakom festmaskineriet finns tre erfarna marknadsförare som vet hur man optimerar upplevelsen - och försäljningen.

Bland stressade karriärister har after worken seglat upp som en viktig högtid och given plats för både fest och nätverkande. På den vågen rider fenomenet Out of Office, som tar "nattklubben till after worken" och lockar tusentals gäster i hela Norden.

Trots att klockan ännu inte passerat sex ringlar kön utanför Stockholmsbaserade Berns långt in i Berzeli Park. Det är första fredagen efter löning, och inne i Berns stora salong firar 2000 högpresterande karriärister denna moderna högtid med en bombastisk after work.

"Vi erbjuder, förutom nätverkandet, en bombastisk nattklubbsmiljö med populärmusik, visuals, pyroteknik och liveakter. Allt serverat i en opretentiös och personlig ton", berättar Robert Pihl som är en av grundarna bakom det snabbväxande after work-fenomenet Out of Office.

LÄS ÄVEN: "Professorn: Vi borde bara jobba två timmar per dag"

Allt började för knappt två år sedan då han och kompisen Mikael Wennerros identifierade ett köpstarkt segment med förändrade behov.

"Våra gäster är hårt arbetande, mitt i karriären och har varken tid eller kraft att gå ut på nattklubb längre. Men de vill fortfarande ha kul och få känna på klubbstämningen", säger Mikael.

Robert och Mikael såg genast en affärsmöjlighet i att "ta nattklubben till after worken", och skapade därför konceptet Out of Office där traditionell loungemusik, sippande och blygt kallprat får stå tillbaka för dansmusik, shots och dans. Man har inga egna lokaler, utan hyr istället in sig på välkända klubbar ochrestauranger som annars inte har någon större verksamhet under after work-timmarna.

"Det är en win-win för samtliga inblandade då vi erbjuder ett säljfönster för restauratörer och en tidig nattklubbsmiljö för hårdpresterande som vill vara hemma skapligt", säger Robert.

Ända sedan det första eventet med 200 gäster har strategin varit att växa successivt. Men när efterfrågan växte lavinartat tvingades grundarna snabbt hitta betydligt större lokaler. I somras hade man över 12 000 gäster på Gården, Norra Bantorget i Stockholm, och några veckor senare fylldes hela Kungsträdgården med över 15000 besökare.

"Det var då vi visste att det var dags att satsa på riktigt", säger Robert. Han sålde av sin del av kommunikationsbyrån Sunny at Sea och Mikael sade upp sig från sin tjänst som promotion manager på McDonalds för att kunna lägga all tid på Out of Office och dess nordiska expansion.

Det är svårt att tro på klockan som visar kvart i åtta. Publiken jublar när en konfettibomb avfyras och följs upp av en lasershow värdig en Swedish House Mafia-spelning. Vid drinkborden, som varit slutsålda sedan veckor, dansas det oblygt.

Trots att Out Of Office på bara ett drygt år gått från 200 till 15 000 gäster och en estimerad omsättning på 31 miljoner kronor i Norden, har Robert och Mikael inte lagt en krona på marknadsföring. Istället har grundarna förlitat sig helt på sina gäster.

"Vi försöker hela tiden att överträffa våra besökares förväntningar för att skapa word of mouth. Den organiska tillväxten är överlägset den mest effektiva marknadsföring vi kan få, som dessutom är helt gratis", säger Robert.

Målet är att gästerna ska bli så nöjda att de rekommenderar sina vänner att gå. För att få alla att känna sig välkomna har Robert och Mikael medvetet sågat ned de traditionella trösklarna i klubbvärlden.

"Vi sänker trösklarna rejält. Det finns ex inget inträde, ingen garderobsavgift, ingen vip-kö. Det är bokstavligen bara att kliva in och vill man inte stå i kö kan man dock boka ett drinkbord för snabbare entré. Vi vill vara solidariska; alla ska med!", säger Mikael och berättar att de nyligen fick en förfrågan från en concierger-service som ville sätta upp en internationell gäst på listan.

LÄS ÄVEN: "Vi jobbar alldeles för mycket - helt i onödan"

"Vi förklarade att vi inte använder oss av listor och att alla drinkbord dessvärre redan var fullbokade. Så han fick ställa sig i kön precis som alla andra."

Denna opretentiöst solidariska inställning går stick i stäv med de hippa vip-köer och höga inträden som kännetecknar Stockholms nattliv, och sätter press på stadens nattklubbar.

"Vi kan erbjuda storartade events helt gratis tack vare en kostnadseffektiv affärsmodell och en köpstark gäst. Efter bara 6 månader är vi nu etablerade i Nordens samtliga huvudstäder samt Göteborg så det visar väl att vi gör något rätt", spekulerar Robert.

Klockan tickar mot nio, och kvällen närmar sig sitt absoluta klimax. DJ:n skruvar upp tempo och volym, ett gäng dansare i mangainspirerade djurdräkter dansar in på scen och från ett podium ylar en saxofon-kille riffet till Calvin Harris "Summer".

"Visst har vi haft en bra kväll?", ropar DJ:n. Publiken instämmer med ett vrål och uppåtsträckta armar.

Femton minuter senare har de två tusen gästerna lämnat Berns, och städarna hunnit radera alla spår av den eufori som nyss fyllt lokalen. Men för Mikael och Robert sätter nu det kritiska analysarbetet igång, där den McDonalds-skolade Mikael applicerar hamburgerjättens optimeringsmetoder på den egna verksamheten.

"Vi analyserar alla våra event och arbetar mycket med köpmönster. Vi analyserar hur folk rör sig i lokalen, vilka produkter de köper och vi ser direkt hur vi ska placera våra barer och exponera produkterna för att optimera försäljningen."

De två grundarna bestämde sig tidigt för att ta Out of Office-konceptet utanför Sveriges gränser, och tog därför in Pontus De Geer som partner.

"Pontus bakgrund från Management Events var en perfekt match för Out of Office expansionsplan", förklarar Robert Pihl.

Idag ansvarar Pontus för alla nya marknader som startas upp vilket gjort det möjligt att på bara två år expandera till totalt åtta marknader, däribland de nordiska huvudstäderna och London. Nu är siktet inställt på helt nya kontinenter.

"Vi har fyllt Norra Bantorget och Kungsträdgården, men för oss är det inte storleken på det enskilda eventet som är moroten, utan antal städer. Vi har kommit en bit på väg men New York och Tokyo, det är ju dit vi ska", avslutar Mikael.


Vill du läsa fler spännande nyheter från VA?
 
Gör som 55 000 andra och anmäl dig till vårt nyhetsbrev här: 

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST