Fotograf: Fredrik Sandberg

20-åringen som ska göra bitcoin enkelt att använda

Ludvig Öberg är bara 20 år men redan en av Sveriges mest erfarna inom bitcoin. Hans bolag Safello ska göra bitcoin enkelt för vanligt folk - och nyligen väckte man en brittisk banks intresse.

Dagens system för internationella banköverföringar har funnits i snart femtio år. Och kreditkorten är 30-40 år. Det är hög tid för att förbättra sättet vi skickar pengar mellan varandra.

"Det är definitivt dag för en förbättring. Bitcoin kan på en grundnivå förbättra sättet vi skickar pengar mellan varandra", säger Ludviq Öberg, investerare och affärsutvecklare på startupbolaget Safello, i podcasten Startuppodden.

"Bara en sån sak som att det inte fungerar över helgen."

Safello är ett bitcoinbolag som erbjuder ett enkelt sätt för konsumenter att köpa och sälja bitcoins. Bitcoin är en digital decentraliserad kryptovaluta, som saknar centralt utgivande bank. Valutan styrs i stället av ett protokoll på internet, som är helt öppet och publicerat som open source.

Ludvig Öberg är bara 20 år, men redan en av Sveriges mest erfarna inom bitcoin. Han gjorde sina första bitcoin-affärer redan 2011, då kursen stod i någon krona. Idag kostar en bitcoin över 2000 kronor.

"Jag är väldigt intresserad av teknik och ekonomi. Det som började som en hobby har idag vuxit till ett heltidsarbete."

Utmaningen är bara att göra den nya valutan, med all tekniken runtomkring, begriplig och användbar av vanliga konsumenter. Det är där Safello kommer in.

"Vi vill göra det enkelt för vanligt folk att använda bitcoin."

Bland annat håller man på och utvecklar en plånbok där kunderna kan lagra sina bitcoins.

Nyligen tog Safello in 4,5 miljoner kronor i en crowdfundingrunda på Fundedbyme.

Man har också, som första bitcoinbolag blivit antaget till brittiska Barclay Banks accelerator i London i samarbete med Techstars.

Idag är Safello ett av ett femtiotal svenska startups som huserar på startuphubben SUP46. Intervjun med Ludvig Öberg är en del av Startuppoddens SUP46-special, som sponsras av Nasdaq.

Klicka här för att lyssna på fler avsnitt av Startuppodden på VA.se, eller besök Startuppodden.se.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST