Fotograf: Yvonne Åsell/TT

Staten ska vara snabbfotad - annars får den flytta på sig

Centerpartiets partiledare Annie Lööf har besökt Austin och Silicon Valley. För VA.se skriver hon om vad Sverige kan göra för att skapa vårt eget teknikkluster, och konstaterar att det knappast var någon industrikansler som byggde Silicon Valley.

"Move fast government, or get out of the way".

Programpunkten lät onekligen spännande och huvudpersonen på seminariet på South by Southwest (SXSW) i Austin var ingen mindre än min tidigare kollega, handelsminister Penny Pritzker.

Under en vecka i mars besökte jag Austin och Silicon Valley, för att dels få inspiration vad de gör för att ligga i yttersta framkant vad gäller start-ups och entreprenörskap, eller kanske rättare sagt: vad de inte gjort.

Sverige ligger just i dag i framkant, bland annat är vi etta i EU på innovation och etta i världen på kreativitet. Stockholm är också en av världens främsta orter i antal startups.

Men hur försvarar vi vår position?

Det första man kan konstatera är att det inte är politiker som dikterar fram nya innovationer. Det är inte investeringsplaner, en industrikansler eller ett innovationsråd som framgångsrika länder har som rättesnöre. Kraften måste komma underifrån, människor med bra idéer måste tillåtas att testa, utveckla, få tillgång till kapital och växa. Politiken spelar roll både genom vad den gör och inte gör.

I dagens snabbfotade värld, där tjänster som Snapchat kan växa från ingenting till en miljardpublik på några månader spelar den hastighet med vilken politiken klarar av att anpassa sig stor roll. Ofta kan det helt enkelt vara bättre att ta bort en regel eller lägga ner en myndighet som inte fungerar, snarare än riskera att sätta krokben för nästa Google – "move fast government, or get out of the way".

Sverige har ett antal nackdelar som svenska entreprenörer jag träffade lyfte fram: stelbent arbetsrätt, för höga skatter, krångel med personaloptioner och en skriande bostadsbrist. Politiken behöver lägga en grundplatta av flexibilitet, ett företagsklimat som uppmuntrar och inte bestraffar företagare som vill växa med sina anställda.

Att förändra beskattningen av personaloptioner från tjänst till kapital skulle skapa möjligheter för många av de små startups som utökas snabbt och genom delägarskap växer och berikas.

Jag tillsatte en sådan utredning och förutsätter att den nya vänsterregeringen gör verkstad av den.

Just att underlätta finansieringen av nya företag, samtidigt som man uppmuntrar delägarskap och ett aktivt ägande är en del av Silicon Valleys framgångssaga. Den korsbefruktning mellan entreprenörer, finansiärer, programmerare och ett utbildningsväsende i världsklass som sker helt naturligt är otroligt intressant att studera på nära håll.

Idéer föder in i varandra och bidrar till den kritiska massa av entreprenörskap som vi ser idag.

Som politiker blir det viktigt att dra rätt lärdomar – det var ingen industrikansler som kläckte den briljanta idén med halvledare och beslutade sig för att skapa ett teknikkluster i Silicon Valley. Så skapas inte nya idéer och företag. Väldigt sällan, om någonsin, har den regleringstunga politikerhanden lyckats med att välja ut morgondagens vinnare.

Istället kommer de fysiska platserna där kreativiteten är som allra starkast att skifta mellan olika tider. Under bilens guldålder på 1950-talet samlades många drivna människor i Detroit, under de senaste 30 åren har det varit i Silicon Valley, och under nästa 30 år är det fortfarande ett öppet lopp var nästa starka klusterbildning kommer att finnas.

Sveriges utgångsläge i denna tävling är bättre än många andras. Men vi behöver rätt typ av regleringar som underlättar ett aktivt och personligt ägande, regler på arbetsmarknaden som görs med en lätt hand. Och en snabbfotad stat som flyttar på sig när den är i vägen för företagaren.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Aktien rasade 26% – sen stoppades all handel i forskningsbolaget
  2. Då: Kickad från Ericsson – Nu: Han är bäst betalde svenske chefen någonsin
  3. ”Vad flygbranschen sade till mig i enrum – efter vår uppmaning att halvera flygresorna”
  4. Nästa vecka tar hon över Handelsbanken – bryter 150 år av gubbvälde
  5. Grundaren välkomnar beskedet som just fick hans förmögenhet att rasa: ”Inte ett dugg orolig”
  1. Bredbandsjesus träder fram 20 år efter IT-yran: ”Ikea kunde ha blivit Amazon och Ericsson ha utvecklat Whatsapp”
  2. Så gick Supertalangen från idé till att sälja t-shirts med ”Skam”-citat för en kvarts miljon kronor på två veckor
  3. Då: Kickad från Ericsson – Nu: Han är bäst betalde svenske chefen någonsin
  4. Listan: Börsens allra bästa köp – enligt 988 analyser
  5. Experterna förklarar: Så påverkas börsen av kronraset – och här är aktierna som gynnas mest

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.