Fotograf: Wikimedia Commons

Fritt fram att använda Popcorn Time - Netflix värsta mardröm

Stora Hollywood-bolag planerar att fakturera användare av Popcorn Time, en populär gratistjänst för film. Men en docent i upphovsrätt som VA har talat med sågar planerna.

Tjänsten Popcorn Time har utpekats som en riktig mardröm för tjänster som Netflix, och har snabbt blivit populär bland användarna. Bland annat på grund av den är gratis och har ett mycket användarvänligt gränssnitt, där man bara klickar på filmomslag och väljer undertexter, samt för dess färska utbud av filmer.

Flera Hollywood-bolag uppges ligga i startgroparna för att skicka fakturor till Popcorn Time-användare.

Sanna Wolk, som är docent i upphovsrätt vid Uppsala universitet, ger inte mycket för bolagens planer.

I nuläget säger EU-lagen att det bara är den som laddar ned en film till en viss enhet eller tillhandahåller en webbplats där man kan ladda ned filmer som begår ett brott. Det är alltså inte olagligt att streama filmen, enligt Sanna Wolk som även har grundat ett immaterialrättsinstitut vid Uppsala universitet.

"Det är inte olagligt att titta på film på nätet så länge du inte laddar ned den. Det spelar ingen roll om den streamas via torrents heller", säger Sanna Wolk, som även har grundat ett immaterialrättsinstitut vid Uppsala universitet.

Enligt EU-lagarna som styr det hela är det bara den som laddar ned en film eller tillhandahåller en webbplats där man kan ladda ned filmer som begår ett brott.

Sanna Wolk menar att det naturligtvis står bolagen fritt att skicka fakturor och välja vilka summor man vill, men sedan är det upp till domstol att pröva om summan är skälig och om personen verkligen har begått ett brott genom att ladda ned filmen.

Så länge den som får fakturan också bestrider den är det i nästa skede upp till filmbolaget att bevisa att det har begåtts ett brott. Man behöver inte betala under tiden.

"Det är bara att skriva ett brev till filmbolaget att man inte accepterar fakturan", säger Sanna Wolk.

Så ditt besked är alltså att det är fritt fram att använda Popcorn Time så länge man inte laddar ned filmerna?
"Ja, däremot kommer säkert filmbolagen att vilja pröva principen. Det skulle inte förvåna mig om man driver ett rättsfall kring streaming", säger Sanna Wolk.

Det har förekommit nyheter om att användare av Popcorn Time i Danmark och Tyskland fått böter?
"Det är för att man har laddat ned. Inte för att man har streamat såvitt vad jag har hört", säger Sanna Wolk.

Hon menar att det lär dröja innan EU-reglerna ändras – först måste ett fall slutföras i domstol och sedan måste det till ett prejudikat i EU-domstolen.

Sanna Wolk har visserligen förståelse för att filmbolagen agerar eftersom man riskerar att tappa intäkter, men ställer sig ändå frågande till om agerandet inte skadar filmbolagen mer än vad det gör nytta i det långa loppet.

"Jag tror att det kommer att stabilisera sig. Man måste alltid hitta nya affärsmodeller vid teknikskiften", säger Sanna Wolk.

Men varför skulle folk vilja betala för en tjänst om man gratis kan se det streamat i hög kvalitet utan att begå något brott?
"Netflix och HBO är fantastiska tjänster och sedan kommer det alltid att finnas vissa som använder andra alternativ. Ytterst handlar det om att skapa tjänster som tilltalar den stora massan", säger Sanna Wolk.

Rent moraliskt kan man väl ha invändningar? Filmbranschen tappar också intäkter som kan påverka filmutbudet i framtiden?
"Alla branscher måste utvecklas", säger Sanna Wolk.

Popcorn Time har idag lagt ut ett aprilskämt om att Netflix köper tjänsten för 11,5 miljoner dollar.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.