Fotograf: TT / Anders Wiklund

SEB först ut med negativ ränta - kunderna får ta smällen

Flera företagskunder kommer få betala för att placera sina pengar hos SEB i framtiden. Detta till följd av Riksbankens negativa ränta.

SEB kommer nu ta steget och införa minusränta för flera företagskunder, skriver Di. Ett hundratal av storbankens företagskunder kommer på detta sätt få ta smällen till följd av Riksbankens sänkning av reporäntan.

”För småsparare och mindre företag har banken varit tydlig med att vi i det längsta vill undvika att införa negativ ränta eller extra avgifter på sparkonton med nuvarande ränteläge. För de största företagen, institutioner och banker med mycket kapital på konto har vi aviserat att vi nu behöver ta betalt för den kostnad vi har med Riksbankens negativa ränta", säger SEB:s presschef Anna Helsén till Di.

LÄS ÄVEN: Guldläge efter minusräntan - så pressar du bankerna

Om den negativa räntan är här för att stanna kommer företagskunder hos SEB tvingas att betala när de placerar pengar i banken, meddelade Annika Falkengren redan förra veckan. ”Det kan hända att vi kan behöva ta betalt av professionella aktörer om det här fortsätter.” Hon motiverade detta med att påpeka att bankerna får betala för allt överskott de sätter in hos Riksbanken. 

Anna Helsén meddelar att banken väldigt snart kommer börja föra en dialog med kunderna. ”Det handlar om i häradet ett hundratal kunder. Det är de allra största företagen, institutioner och banker med mycket kapital på kontot, helt i enlighet med marknadspraxis."

Betalningarna kommer ske i form av avgifter som bygger på de kostnader banken nu har i och med den negativa räntan. Bankerna betalar i dag 0,25-0,35 procent i ränta för att placera pengar hos Riksbanken. Det är dock inte säkert att avgifterna exakt motsvarar denna summa. "Det är olika beroende på kund", säger Anna Helsén.

Även Swedbank kan komma att ta betalt av företagskunder för placeringar i framtiden. ”Det stämmer att vi, som sannolikt alla andra banker just nu, tittar på hur den negativa räntemiljön påverkar bank- och finansmarknaden. I dagsläget kan det inte uteslutas att större företag och institutioner kan påverkas”, säger Swedbanks presschef Anna Sundblad till Di.

Handelsbankens presschef Johan Wallqvist meddelar dock att banken inte har några planer på detta i nuläget.

LÄS ÄVEN: Varför minusränta och vad innebär det?

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST