Fotograf: StockSnap

Superinvesterarens 5 bästa tips till startups

Peter Theil var en av de första att investera i både Facebook, Airbnb och SpaceX. Här är den legendariska investerarens främsta tips till entreprenörer.

Peter Theil var en av grundarna till PayPal och är i dag en av Silicon Valleys mest framgångsrika investerare. Han var tidigt inne i både Airbnb, Facebook, LinkedIn, Palantir och SpaceX, bolag som alla lyckats värderas till rekordhöga summor. Hans alla innehav uppges i dag vara värda hela 2,2 miljarder dollar. Inc har sammanställt några av denna superinvestererares bästa tips till entreprenörer.

1. Idén bakom hans bok Zero to One
"'Zero to One'-bolag är företag som inte har byggts förut. Nästa Bill Gates kommer inte skapa ett operativsystem. Nästa Larry Page kommer inte starta en sökmotor. Nästa Mark Zuckerberg kommer inte skapa ett socialt nätverk. Om du kopierar dessa personer har du inte lärt dig någonting från dem. Om du tävlar mot dessa personer, eller tror att du tävlar mot dem, försöker du i verkligheten att kopiera dem och då kommer du alltså inte att lära från dem", förklarar Theil i en intervju med managementprofessorn Adam Grant i oktober 2014.

LÄS ÄVEN: Li Ka-shings sagolika liv - från flykting till rikast i Asien

2. Om att våga
"Närhelst jag intervjuar någon för ett jobb gillar jag att ställa frågan: 'Vilken viktig sanning håller väldigt få personer med dig om?' Denna fråga låter enkel, för den är rakt på sak. Men den är faktiskt väldigt svårt att besvara den. Det är intellektuellt svårt, för det vi lär oss i skolan är per definition något vi är överens om. Och det är psykologiskt svårt, för om du svarar på frågan måste du säga något du vet är impopulärt. Briljanta tänkare är ovanliga, men mod finns det ännu mindre av än geni." Utdrag ur Zero to One.

3. Om att ta kommando
"En startup är den största utmaning du kan ha fullständig kontroll över. Du kan ha makt inte bara över ditt eget liv, utan också över små och viktiga delar av världen. Det hela börjar med att du vägrar lyda under förtrycket från Tur. Du är inte en skraplott." Utdrag ur Zero to One.

4. Om värdet av att försöka bygga ett monopol
"Som en grundare eller entreprenör vill du alltid att ditt företag ska vara ett monopol. Du vill erbjuda världen något som ingen annan erbjuder, och därmed ha några fina vinstmarginaler runt din verksamhet. Från insidan skulle jag hävda att monopol är en bra sak och det är detta alla entreprenörer ska sikta på att bygga", sa Theil i intervjun med Adam Grant.

LÄS ÄVEN: Från Youtube-stjärna till en miljard kronor i försäljning

5. Om att bygga ett "lyckligt" företag
"Tolstoy inleder Anna Karenina med: 'Alla lyckliga familjer liknar varandra, men den olyckliga familjen är alltid olycklig på sitt särskilda sätt'. För företag gäller det motsatta. Alla lyckliga bolag är olika: Alla lyckas bli ett monopol genom att lösa ett unikt problem. Alla bolag som misslyckas är istället lika: De misslyckades alla med att undkomma tävlan." Utdrag från Zero to One.

Relaterade artiklar


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.