Legendariska SAS-Janne: ”Jag var livrädd att myten om mig skulle krossas”

I nya avsnittet av Ledarpodden berättar Jan Carlzon om hur han rev pyramiderna, satsade allt på service och samtidigt var livrädd för att inte kunna fylla ut den egna kostymen. I dag önskar han att han vågat ta för sig mer och njuta av resan.

Trots en exempellös nationell och global framgång med boken och filosofin ”Riv pyramiderna” vågade Jan Carlzon inte ta in alla hyllningar och uppskattning kring sin person. Han byggde en glaskupa runt sig av rädsla för att avslöjas. Priset blev högt.

I dag förespråkar han ett kärleksfullt ledarskap med tydliga känslor, hög EQ (emotionell intelligens) och retorik redan i skolan. Han beklagar att många manliga chefer, liksom han själv, systematiskt ignorerar sina föregångares arv för att i stället bygga nytt, eget.

Parallellt ser han allt fler kvinnor dominera i ett växande antal yrken. Halvt på skämt varnar han: ”Ser vi män inte upp blir Sverige snart ett matriarkat.”

TIDIGARE AVSNITT:
Peter Norman: "Gör en - men bara en - pudel efter dina misstag"
Ledarpodden: Så hanterar vi utbrändhetens offer

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.