Fotograf: Mark Lennihan/TT

Ikea: Klart för flyktingläger - som levereras i platta paket

Ikeas platta paket kan fyllas med många saker - numera även tillfälliga bostäder för flyktingar.

Ikea har nyligen vid en internationell välgörenhetsmässa i Dubai lanserat ett platt paket med namnet "Better shelter", enligt ett pressmeddelande från Ikeas välgörenhetsenhet Ikea Foundation.

Ikea har under flera år i samarbete med FN:s flyktingorgan UNHCR och en rad svenska designer arbetat på att skapa tillfälliga skyddsbostäder som kan ge flyktingar tak över huvudet. Bostäderna har redan hunnit testas på flyktingar i Etiopien, Irak och Libanon, skriver nättidnigen The Verge.

Nu när skyddsbostäderna är färdiga har UNHCR tecknat avtal om att köpa 10.000 av dem från det socialt inriktade företaget Bettershelter.org, som producerar bostäderna.

De små husens beräknade livslängd är tre år. Eftersom de levereras i platta paket har särskild hänsyn tagits till deras transportvolym och vikt, samt att de ska kunna sättas ihop på plats utan särskilda verktyg. Att sätta ihop en enhet ska ta omkring fyra timmar och boytan är 17,5 kvadratmeter, vilket beräknas vara tillräckligt för att kunna inhysa upp till fem personer. Bostäderna har också försetts med solpaneler och lampor som ska lysa upp dem under dygnets mörka timmar.

UNHCR räknar med att kunna börja leverera de första skyddsbostäderna under sommaren 2015.

"Att sätta flyktingfamiljer och deras behov i centrum för projektet är ett jättebra exempel på hur demokratisk design kan användas humanitärt", säger Jonathan Spampinato, talesperson för Ikea Foundation.

Relaterade artiklar


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

För dig som prenumerant