Fotograf: Stocksnap

Landet som nu drivs enbart med förnybar energi

75 dagar. Så länge har Costa Rica hittills fått energi utan att använda några fossila bränslen. 

Förklaringen är att kraftiga skyfall har gjort att landets vattenkraftverk alstrat såpass mycket energi att det räcker för nära hela landet.

Costa Rica är ett land med 5 miljoner invånare - landet är fyllt med vulkaner och annat som ger upphov till förnyelsebar energi. Det ihop med sol- och vindkraft samt att landet inte har någon större tillverkningsindustri gör att man sedan en tid tillbaka enbart klarat sig med förnyelsebara energikällor.

Costa Rica är dock inte den enda platsen i just den regionen som enbart går på grön el, utan det gäller även det holländska territoriet Bonaire utanför Venezuelas kust.
Här används också alger för att skapa biobränsle och affärssajten Quartz ser att förnyelsebara energikällor kommer tillbaka starkt i år efter flera års nedgång.
Island driftas exempelvis uteslutande genom förnyelsebar energi med hjälp av sina geotermiska och vattenbaserade kraftkällor.

Tre andra länder, Bulgarien, Estland och även Sverige har redan nått sina 2020-mål för förnyelsebar energi.

Danmark får idag 40 procent av sin energiförsörjning från vindkraft och hoppas kunna göra sig helt oberoende av fossila bränslen fram till år 2050.

Det är dock inte helt enkelt att fullt ut bli av med fossila bränslen eftersom detta kan behövs som backup när vind- och solenergi inte ger tillräckligt med kapacitet.
Det betyder att en rejäl torka i Costa Rica snabbt kan leda till att landet inte får tillräcklig energi och för att råda bot på problemet har landets regering klubbat igenom ett geotermiskt projekt för 958 miljoner dollar – finansieringen sker framförallt via Japan och Europeiska investeringsbanken.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.