Fotograf: Waitress

Svenska appen som fixar gourmet-maten snabbare än en McDonalds-beställning

Unga i karriären ska få tillgång till kvalitetsmat snabbare än ett McDonalds-besök. 

"Young Professionals har sällan tid att gå på en timmes lunch. Waitress gör att man kan få kvalitetsmat snabbare", säger Daniel Eriksson, som idag är en blandning mellan finanschef, marknadschef och operativ chef på Waitress.

Appen introducerades under förra året och Daniel Eriksson hävdar att många använder tjänsten flera gånger per vecka. Waitress har fått tusentals användare sedan introduktionen i september förra året och nu väntar etablering i Göteborg eller Malmö och därefter bär det av till London.

Rent praktiskt gör appen att man kan hitta närliggande restauranger, läsa menyer, beställa mat och betala innan man hämtar maten – det är bara att visa ett kvitto med ett löpnummer för att få ut maten.

Waitress-användarna kan välja mellan 40-talet restauranger än så länge, däribland European Asian Taste, EAT, Bar på Blaiseholmen, kedjan Freshii och Organic Green nära Handelshögskolan.

"Jag handlar mycket från Organic Green och det tar drygt 10 sekunder från det att jag kommer in genom dörren innan jag går ut därifrån med min beställning", säger Daniel Eriksson.

Waitress beskrivs ibland som ett Uber för restaurangbranschen av användarna, enligt Daniel Eriksson.

Grundarna är dock försiktiga med ett sådant epitet.

"Waitress handlar såklart inte om att förflytta en restaurang från punkt a till punkt b. Min tolkning är att folk förenklar det hela och beskriver det som att appen är så smidig att den ger samma känsla som Uber", säger Daniel Eriksson.

Han är en klassisk serieentreprenör och började med att sälja pennor med gravyr till young professionals under gymnasietiden och ligger därefter bakom flera bolag – alltifrån e-handelsbolaget Vanity till energidrycken Femme Natural Boost.

Han kommer närmast från Spotifys Growth-team, där mycket av arbetet gick ut på att lista ut vad som får användare att återkomma till en tjänst.

"Ytterst handlade det om att skapa features och design som användarna gillar och förstärka upplevelsen för att få upp volymerna. Målet är att få användarna att stanna i en en evighet.", säger Daniel Eriksson.

Det är inte bara Spotify-tänket, utan även Uber som har inspirerat till Waitress-appen.
"Uber tar bort friktionen i transaktionen. Det känns inte som att du betalar, utan du får ett kvitto på mejlen och kortet inscannat. Jag är beredd att betala mer för en tjänst som går smidigt."

Waitress-användarna betalar inget för tjänsten, utan restaurangerna står för notan – Waitress får 8 procent per transaktion, inklusive kortavgifter.

Uppsidan för restaurangerna består i att man kan förlänga serveringstiden genom förenklad hantering, enligt Daniel Eriksson.

Vad har ni för konkurrenter?
"Det finns ett bolag i Silicon Valley som heter Order Ahead, men de har lite annat fokus och riktar mer in sig på caféer och annat", säger Daniel Eriksson.

Waitress-grundarna har finansierat verksamheten fullt ut – även Alexander Yngling och Jeremias Andersson har varit med och startat bolaget – Waitress har idag totalt sju anställda.

Härnäst väntar etablering i antingen Göteborg eller Malmö.

Sedan är det London som gäller.
"Londons demografi med en högt koncentrerad stadskärna och många young professionals passar perfekt för oss", säger Daniel Eriksson.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST