Danica Kragic med vän. Fotograf: Anders Wiklund/TT

Så får du robotarna att jobba för dig - istället för mot dig

Larmrapporterna duggar tätt om att robotarna kommer ta våra jobb, och stora tänkare varnar för AI. VA har vänt på perspektivet och istället kartlagt möjligheterna tillsammans med en svensk robotprofessor.

Danica Kragic är professor och chef för KTH:s Centre of Autonomous Systems. Hon ger inte mycket för den typen av skräckscenarion som bland annat Stephen Hawking har fört fram, det vill säga att articifiell intelligens kan bli slutet för mänskligheten.

"Människor har krigat för att utöka sina territorier, men varifrån skulle en artificiell intelligens få sin drivkraft att utrota mänskligheten?", frågar hon.

Fokusera i stället på det positiva med robotar och utgå ifrån hur samhället ser ut om 100 år. Tråkiga och farliga jobb har redan ersatts av robotar och det är troligt att människor och robotar arbetar sida vid sida.

Hon tänker sig också att det kan bli aktuellt med nya skattelagar som bygger på producerade volymer, vilket ger Sverige möjlighet att plocka hem jobb från låglöneländer.

Parallellt försvinner också många jobb.

En Oxfordrapport, Technology at work The Future of Innovation and Employment, visar till exempel att världens länder sett en kraftig procentuell minskning av antalet bankfilialer per 100 000 invånare 2004-2013.

Det är inte otänkbart att alla uppgifter i bankvärlden blir virtuella, enligt Danica Kragic.

Resebranschen är heller ingen framtidsbransch när alltfler sköter bokningar via nätet.

"Det är lättare att säga vilka jobb som inte försvinner", säger Danice Kragic.

Det rör sigt främst om jobb där kontakt med människor behövs och då ofta jobb med kreativa inslag.

Nya jobb som konsulter som ser till att tekniken blir tillgänglig för alla kan bli heta framöver.

LÄS MER: "Hetaste jobbtitlarna 2015"

Tankesmedjan Fores vice vd, Andreas Bergström, menar att robotsamhället leder till ökad urbanisering och utveckling av högkvalificerade jobb – något måste sköta robotarna. Det är personer med god köpkraft, vilket bör leda till en ökad efterfrågan av servicetjänster som exempelvis städning.

Det finns även goda entreprenörsmöjligheter i ett robotsamhälle. Dels handlar det om att utveckla befintlig teknik och tjänster ungefär på samma sätt som datorer har krävt support. Dels handlar det om att skapa bolag som erbjuder servicetjänster.

"Servicetjänster ser ungefär likadana ut som för 1 000 år sedan och det tar nog 30-40 år innan en robot kan ersätta Rut", säger Andreas Bergström.

Det handlar också om att ta rygg på den pågående robotiseringen i samhället – Köpenhamns tunnelbana har inga förare och Schweiz har infört förarlösa bussar.

I en snar framtid handlar det även om att robotarna städar på sjukhus och fraktar patienter mellan avdelningar för att personalen ska kunna mer tid över för patienten.

"Det pågår en förtäckt robotrevolution som man inte ser eftersom robotarna inte ser ut som människor", säger Andreas Bergström.


MER ROBOTLÄSNING:

Oäkta människor - snart är robotarna mitt i bland oss
Snart finns de människolika robotarna mitt i bland oss. I USA plöjs enorma resurser ned på att utveckla militära humanoider, i Japan och Europa satsas mer på civil användning. Vi har besökt den som kommit längst av alla, den japanske robotprofessorn Hiroshi Ishiguro. Hans dubbelgångarrobotar är nästintill exakta kopior av levande människor. 

Robotarnas revansch
Sex år efter att Bill Gates pekat ut robotar som "nästa stora grej" växer robotindustrin så det knakar - men kan människa och robot verkligen arbeta sida vid sida?

Relaterade artiklar


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.